Zlatna dolina na Marsu

Monday, November 9th, 2009, Author posted in Astronautika |

NASAin rover Opportunity po svemu sudeći nalazi se u pravoj zlatnoj dolini na Marsu. Doduše o pravom zlatu nema ni riječi, no gledano s planetološkog stajališta pronalazak nekoliko markantnih meteorita na veoma malom prostoru može se usporediti samo s nalazištima zlata tek kojih stotinu metara jedno od drugog.

Posljednji pronađeni meteorit dobio je naziv „Marquette Island”, no sada geolozi pomalo počinju stavljati pod znak pitanja što su zapravo stijene koje rover pronalazi na Marsu. Poznato je kako su meteoriti iznimno vrijedna nalazišta. Riječ je o nebeskim tijelima manjih dimenzija koja su milijardama godina lutala svemirom da bi se na kraju „sudarila“ s planetom. Veoma su rijetki meteoriti koje možemo pronaći na Zemlji. No kada ih nekoliko pronađemo na veoma malom prostoru tada moramo razmišljati i o drugim mogućnostima.

NASAini znanstvenici sada pretpostavljaju kako je riječ možda i o nekakvom davnom izbačaju vulkanskog (?!) materijala koji je razbacao stijenje posvuda uokolo a Opportunity se eto slučajno zatekao na pravom mjestu u pravo vrijeme. Druga je pretpostavka kako se poveće tijelo u srazu s rijetkom Marsovskom atmosferom raspalo na nekoliko manjih tijela koja su porazbacana na u „Dolini meteorita“. Moguće je i da su se dijelovi nekog većeg tijela već u svemiru nalazili razdvojeni ali u kompaktnoj formaciji. Kada je došlo do kolizione putanje svi su završili na ovom području. U svakom slučaju sada slijedi detaljna analiza prikupljenih podataka a tek nakon toga biti će moguće zauzeti konkretno stajalište što to pronalazi robotički geolog na Marsu.

U svakom slučaju riječ je o zanimljivom stijenju koje traži podrobnu analizu. U narednim danima i tjednima moguće je da rover pronađe još pokoji komad. Sigurno je samo kako se radi o jedinstvenom nalazištu.

Marino Tumpić

marquette_dalje

Marquette_dalje – Meteoit daleka

Marquette_blize

Marquette_blize – Meteorit izbliza

Marquette_3d

Marquette_3d – Meteorit na Marsu 3D fotografija