Rover

Projekt Rover podrazumijeva osmišljavanje, izradu, postavljanje i održavanje u operativnom stanju autonomne tehnološke cijeline sastavljene od skupa uređaja i instrumenata na pokretnoj platformi. Nalik roverima upućenim na Mjesec i Mars.

Rover(i) će se nakon završetka gradnje postaviti na siguran lokalitet, gdje će imati zadaću vršiti istraživanja zemlje, atmosfere, nebeskih pojava i dr. tijekom nekoliko dana ili tjedana bez fizičkog kontakta s ljudima a pri tomu koristiti autonomni sustav za kretanje ili sustav upravljanja na daljinu.

rover

Nakon faze ispitivanja u kabinetu-laboratoriju,  rover(i)će na različitim lokalitetima diljem Hrvatske odraditi nekoliko misija,
Jedna od planiranih misija rovera osmišljena je da zajedno s projektom lendera VELI JOŽE, zajednički istražuje svijet oko sebe tijekom najmanje dva tjedna u potpuno autonomnom načinu rada!

Dosad je izrađeno nekoliko modela rovera (“edukacijske igračke”) na ljetnim astronomskim radionicama cLARKe. Radi se o uređajima na daljinsko upravljanje koji su više ili manje tehnički prerađivani. Ovisno o konfiguraciji ti su roveri dobivali različita imena. U osnovi riječ je o dvama roverima koji su danas preimenovani u R-000/A i R-000/B. Trenutno nisu u operativnom stanju. Postoje planovi za njihovo opremanje i daljnje korištenje kao edukacijskih modela ili test-vozila za pojedina sklopovlja.

R-000/A

Pored ovih rovera tijekom 2009 i 2010. izrađeno je nekoliko inženjerskih modela tipa 001. Svi su oni u cijelosti izrađeni u laboratoriju. Ovisno o pojedinom modelu na njima su načinjena razna testiranja mehanike, elektronike, računala, komunikacija, senzora i kamera.

Svi ti modeli su danas u većem ili manjem stupnju tehničke kompletiranosti obzirom se pojedini elementi opreme “posuđuju” s jednog modela na drugi ovisno o konkretnim potrebama.

Astronomska udruga Vidulini je tijekom studenog 2010. godine ušla u međunarodni tim SYNERGY MOON koji se u sklopu Google LunarX Prize natječe u velikom izazovu stoljeća koji ima za cilj izgraditi raketu koja će do Mjeseca odbaciti letjelicu. Ista se mora mekano spustiti na Mjesečevu površinu a s nje treba sići rover koji, u osnovnim predispozicijama za nagradu od 30 milijuna USD, mora prijeći 500m po Mjesečevoj površini te od tamo poslati sliku HD rezolucije. Nakon tog momenta izvorni projekt Rover se promijenio utoliko što se sada za SYNERGY MOON radi Mjesečev rover. Inženjerski model RM-001 poslužiti će kao prototip pravog Mjesečevog rovera ali i kao finalni proizvod ranije uobličenog projekta Rover.

Prema potrebi roveri mogu poslužiti i kao tehnološki demonstratori  za potrebe manifestacija, skupova, natjecanja i sl.

Ovaj je projekt radnog naziva “HISTROHOD”.