Lander

Projekt Lander podrazumijeva osmišljavanje, izradu, postavljanje i održavanje u operativnom stanju autonomne tehnološke cijeline sastavljene od skupa uređaja i instrumenata, nalik landerima upućenim na druge planete i Mjesec.

Lander će se nakon završetka gradnje postaviti na siguran lokalitet, gdje će imati zadaću vršiti istraživanja zemlje, atmosfere, nebeskih pojava i dr. tijekom nekoliko tjedana, odnosno mjeseci bez fizičkog kontakta s ljudima uz konstantnu dvosmjernu radio-komunikaciju s kontrolnim centrom.

lender

Nakon faze ispitivanja na našem poligonu, planiraju se tri misije landera na različitim lokalitetima diljem Hrvatske. Ove tehničke tvorevine nisu namijenjene letu u svemir već kao opitno-pokazni inženjerski modeli na Zemlji.

Početkom 2010. izrađen je gabaritni model L-000 (Anton Modesto). Njegovo opremanje opremom i instrumentima obustavljeno je u studenom 2010.

Zbog pristupanja AUV u međunarodni tim SYNERGY MOON s ciljem spuštanja landera (ML) i rovera (MR) na Mjesec (u sklopu Google LunarX Prize natječaja) pokazala se potreba za novom vrstom landera. Novi model  (L-001) će  osim osnovnih idejnih i tehničkih riješenja iz početne zamisli ovog projekta na sebi primjeniti stvarne tehničke karakteristike Mjesečevog landera te osigurati potpunu tehničku funkcionalnost.

Oprema i uređaji nabavljeni i izrađeni za njega koriste komponente dostupne u slobodnoj nabavci. Veći broj mehaničkih i elektroničkih podsustava mora se specijalno projektirati i izraditi u samogradnji.

Prema potrebi ovi landeri mogu poslužiti i kao tehnološki demonstratori na  manifestacijama, izložbama te kao edukacijska učila.

Radni naziv našeg landera je VELI JOŽE.