Vežite pojaseve-slijećemo na Titan

Monday, October 1st, 2012, Author posted in Astronautika |

Titan je najveći Saturnov prirodni satelit. Nekoliko je letjelica posjetilo ovu planetu koju ponajviše poznajemo po njezinim prstenovima. Veliki svijet koji orbitira oko nje otkrili smo već odavno, no tek se u posljednjih dvadesetak godina čovjek počeo iznimno zanimati za njega. Tome je zasigurno pridonjela i misija Cassini-Huygens. I dok je Cassini još uvijek u Saturnovoj orbiti, manja letjelica Huygens sletjela je početkom tisućljeta na Titan, obavila kratko istraživanje i postala prvi ljudski tehnički artefakt. Danas smatramo kako je došlo vrijeme da tamo pošaljemo pokretne rovere koji će nam iz prve ruke poslati informacije o tome je li Titan „kopija“ Zemlje u mlađim danima ili njezina budućnost.

Na European Planetary Science Congress održanom krajem rujna znanstvenici i tehničari su se složili kako je takva misija potrebna i moguća. Titan je velik poput omanje planete, na njemu postoje mora, rijeke, jezera, otoci.. Svojim je karakteristikama više nalik na habitabilnu planetu nego na bezživotne svjetove poput našeg Mjeseca. Upravo zbog njegove specifičnosti i mogućnosti slijetanja na tlo ili tekućinu Titanov rover neće biti nalik onima na koje smo navikli gledajući pokretne robote na Mjesecu ili Marsu. Tehnička tvorevina koja će vršljati po Titanu mora biti prilagodljiva za kretanje po zahtjevnom, raznolikom terenu. Prema idejnim skicama možda ju najbolje možemo opisati kao simbiozu tenka, automobila, broda s amfibijskim sposobnostima. Veoma težak zadatak za planere misije, no ne i nemoguć.

Naziv ovog projekta je TALISE (Titan Lake In-situ Sampling Propelled Explorer). Najvjerojatnije će biti odaslan na sjeverno polarno područje u veliko jezero Ligeia Mare. Znanstvenici zahtjevaju operativnost robota od najmanje šest mjeseci, poželjno godinu dana. Igone Urdampilleta član TALISEova tima kaže kako je upravo pogonski blok najveći izazov i inovacija u međuplanetarnim istraživanjima. On će omogućiti pokretljivost robota po zahtjevnom, teško prohodnom zaleđenom  terenu. Nekoliko znanstvenih instrumenata biti će zaduženo za uzimanje i analizu uzoraka Titanova tla, mora i zraka. Znamo kako je Titan prehladan svijet za održavanje života kakvog poznajemo na Zemlji no „blokovi života“ veoma bi lako mogli postojati i u tim uvjetima. Biti će to prvenstveno astrobiološka i astrogeološka misija kakva dosad nigdje i nikada nije preduzeta. Podaci koji nas čekaju na najvećem Saturnovom mjesecu mogli bi nam dati odgovore na pitanja o nastanku i razvoju živta na Zemlji a samim time i mogućnosti postojanja života na drugim svjetovima. Zasada je TALISE samo „papirnata ideja“, no slijedi studija izvedivosti, a zatim i gradnja prototipova koji će se ispitati na Zemlji te nakon skupljenih iskustava prenjeti u tehnički dizajn buduće misije na Titan. Proteći će godine prije nego TALISEov nasljednik poleti prema Saturnu. Tko zna, ukoliko ste upravo pred izborom studija a zanima vas tehnika i znanost možda je upravo ovo prilika da se odlučite za neki takav studijski program. Na ovom svijetu ne postoji nitko tko je tako nešto već napravio, Titan čeka na Vas…