Uspješno povijesno obavljeno lansiranje stratosferskih sondi iz Vidulini

Monday, July 12th, 2010, Author posted in Astronautika, Naše novosti |

Jučer, u nedjelju od ranih jutarnjih sati obavljane su zadnje pripreme za povijesno lansiranje stratosferskih sondi Astronomske udruge Vidulini. One su uspješno tijekom popodneva poletjele nebom iznad Istre.

HISTRION 2 sekunda do lasniranja RESIZE

HISTRION 2 sekunda do lasniranja RESIZE

Ekipa ASTRONAUTIKA tima u sastavu Petar Gljušćić, Neven Udovičić, Gregor Srdoč, Marcela Rasonja, Gabrijel Erman, Uroš Todorović-Mikšaj, Alen Peteh, Igor Puhar, Krunoslav Vardijan, Ogren variola, Zoran Ereš, Marino Tumpić i drugi izradili su tri sonde koje su u popodnevnim satima bile spremne za let. Stratosferske sonde nose naziv HISTRION kojemu je pridodat i redni broj.
HISTRION-1A – sonda za testiranje s prvim Hrvatskim “pravim astronautom” – malim plišanim medvjedićem (hvala UNICEFu) koji u bliski svemirski prostor nosi poruke mira, edukacije i suradnje među narodima. Ova sonda nije opremljena elektroničkim uređajima.

HISTRION 2 prva slika iz zraka RESIZE

HISTRION 2 prva slika iz zraka RESIZE

HISTRION-2 – sonda s tehničkom opremom i uređajima za fotografiranje Zemlje iz bliskog svemirskog prostora.
HISTRION-3 – sonda s kamerama namijenjena potpori lansiranja postavljena na kontroliranu visinu od 50m iznad mjesta lansiranja.
Najprije je u 18:23 poletjela stratosferska sonda HISTRION-2, nakon njega u 18:38 na kontroliranu visinu postavljena je sonda HISTRION-3, a posljednja je u 18:44 lansirana sonda HISTRION-1A s prvim “pravim hrvatskim astronautom” – medvjedićem, dobijenim od strane UNICEFa.

neven i petar slazu sondu RESIZE

neven i petar slazu sondu RESIZE

Nakon lasiranja sonde su praćene putem radio-signala i vizualno teleskopom i dalekozorom.
Sonda HISTRION-2 javila je koordinate slijetanja a spasilački tim krenuo je u potragu u 19:52. Nakon probijanja kroz šumu i šikaru sonda je pronađena u 21:05.
Prve analize opreme i snimljenog materijala pokazale su kako je tehnika preživjela, a sonda uspješno obavila misiju. Tim više što je sonda doslovce otrgnuta od nosivog užeta kojim je bila povezana s balonom na velikim visinama zbog snažnih vjetrova koji pušu brzinama od preko 200km/h. Neplanirani pad bez padobrana nije ostavio posljedice na opremi a sonda je zadobila tek neznatna oštećenja oplate. Pad su ublažile krošnje drveća i nisko raslinje nekoliko kilometara jugoistočno od naselja Bale.

HISTRION 2 i dalje se penjemo u visine RESIZE

HISTRION 2 i dalje se penjemo u visine RESIZE

Ovo lansiranje provodi se u sklopu Prvog Hrvatskog svemirskog programa – ASTRONAUTIKA.
Prvi Hrvatski svemirski program, porijeklom iz Istre, kojeg je inicirala i provodi Astronomska udruga Vidulini pionirski je pothvat u Domovini i na prostoru nekadašnje Jugoslavije. Ovo je prvi puta da je misija ovakvog tipa s uspješnim lansiranjem, slijetanjem i povratom informacija načinjena u Hrvatskoj.
Slijedi obrada i analiza fotografija, parametara leta i same sonde te nova lansiranja još sofisticiranijih sondi. Fotografije su nacinjene od strane Astronomske udruge Vidulini.

HISTRION 2 pronadjen RESIZE

HISTRION 2 pronadjen RESIZE

Zahvaljujemo se UTP-Pula, Plus Hosting-Pula, Actual IT-Žminj, Uljanik-pogon Vodnjan, HZTK Istarske županije, Istarska županija, Dinocolor Zagreb d.o.o.-Zagreb,Medijima i svima koje smo zaboravili a doprinjeli su da projekt uspije i da se održi.

Posebna zahvala Danijelu Reponju (www.zvjezdarnica.com) i Dariju Hercegu (www.astrovizija.hr) te Regional Expressu na praćenju događanja uživo i prosljeđivanju podataka na net u realnom vremenu čime se misija mogla pratiti online “iz prve ruke”.

Također se zahvaljujemo članovima, suradnicima, posjetiteljima i svima koje nismo poimence naveli a koji su na ovaj ili onaj način bili dio događanja i pridonjeli uspješnoj realizaciji.