Traje potraga za HISTRIONom 5

Sunday, July 9th, 2017, Author posted in Astronautika |

Dvije atmosferske sonde HISTRION 5 i 6 uspješno su poletjele u subotu iz Pule u bliski svemirski prostor iznad Istre i Kvarnera. HISTRION 6 je u cijelosti obavio planiranu misiju, sletjela na vodu, locirana, spašena a nekoliko minuta prije ponoći već se nalazila u laboratoriju na analizi letnih parametara i astrobioloških te medicinskih eksperimenata.
Zbog nepoznatih tehničkih problema sa sondom HISTRION 5 izgubljen je radio kontakt još u ranoj fazi leta. Usprkos svim nastojanima tehničara da sa sondom stupe u radio-vezu ona još uvijek nije uspostavljena. Svakim satom mogućnost uspostave komunikacije sve je manja, energetska jedinica osigurava autonomiju sonde od 73 sata (do utorka u podne).

 

Veći dio balona HISTRIONa 5 pronađen je u krugu od pola milje sa centralnim koordinatama na lat:44.82299 long:14.32997 (mjesto slijetanja HISTRIONa 6).

 

Vrlo je vjerojatno da sonda pluta u akvatoriju označenom crvenim krugom ili se nalazi nasukana na zapadnu obalu otoka Cresa kao na ilustracijama u prilogu.

Iz Astronomske udruge Vidulini mole sve one koji se nađu u tom dijelu akvatorija, bilo na moru ili obali, da obrate pažnju te ukoliko ugledaju/lociraju HISTRION 5 da ih obavijeste na email ili mobitel naznačen na sondi, odnosno sondu sa mora podignu na palubu i dovezu na kopno.