Spirit zaglavljen na kamenu

Saturday, June 6th, 2009, Author posted in Astronautika |

Nakon tri tjedna dijagnosticiranja stanja NASAina rovera Spirit na Marsu, sada su pristigle poprilično loše vijesti. Snimak prostora ispod rovera jasno pokazuje kako se njegov donji postroj “naslonio” na kamen. U NASA su se pribojavali ovakve situacije jer ona bitno otežava misiju spašavanja rovera iz sadašnje situacije, ako se rovera uopće bude dalo izvući!
Sredinom svibnja Spirit se “zaletio” u pješčani nanos. Kotači su počeli proklizavati te je rover počeo tonuti. Kada je situacija postala alarmantna, a rover se i pored rada pogonskih kotača i dalje nije pomicao, kontrolori misije su krenuli u precizno istraživanje uzroka.
Detaljni pregledi svih snimaka pokazali su kako bi potencijalni uzrok osim samog pijeska mogao biti i neveliki kamen koji se sada nalazi ispod rovera. No Spirit i pored nekoliko kamera kojima svakodnevno opaža Marsov krajolik, nema kameru koja bi bila usmjerena direktno ispod rovera (ovo će iskustvo zasigurno koristiti prilikom osmišljavanja narednih misija rovera na Mars!) Inženjeri misije dosjetili su iskoristiti kameru mikroskopskog sustava koja se nalazi na robot ruci. Iako ona nikada nije bila predviđena za tu namjenu i ima veoma kratak fokus, uspjeli su dobiti snimke donjeg postroja rovera.

Spirit naslonjen na kamen koji mu ne dozvoljava da se pokrene

Spirit naslonjen na kamen koji mu ne dozvoljava da se pokrene

Tehnika je najprije isprobana na modelu u NASAinom laboratoriju, a zatim i na drugom roveru – Opportunity. Iako je napravljeni snimak poprilično mutan i ne vidi se točno je li rover samo naslonjen na kamenu ili je došlo do proboja oplate rovera, u narednim danima inženjeri će programski prilagoditi kameru za namjenu koja joj nikada nije bila predviđena.
Tada će se točno znati cijelovita situacija u kojoj se nalazi Spirit.
Iako ove informacije nisu obećavajuće, NASA će dati sve od sebe da se rover izvuče iz ovih problema. No svima je jasno kako će to biti pravi podvig ukoliko uspije. “Egzotična riješenja” koja se i službeno spominju uključuju i poguravanje rovera ili njegovo podizanje pomoću robot ruke uz istovremeni rad svih ispravnih pogonskih kotača. Tom prilikom je moguće da se robot ruka s senzorima ošteti ali bi to bio manji gubitak od nepokretnog rovera!
Roboti za istraživanje drugih svjetova izvrsno su oruđe, no i najsofisticiraniji od njih nemogu se mjeriti s čovjekom. Da je kojom prilikom negdje u blizini Spirita čovjek, problem bi bio riješen veoma jednostavno. Sagnuti se pogledati ispod, podignuti i pogurnuti rover ili rukom pomaknuti kamen da se rover oslobodi.
Osvajanje svijetova izvan Zemlje biti će potpuno kada čovječja noga stupi na njihovo tlo.
U međuvremenu, milijune i milijune kilometara daleko od Zemlje, na površini planete veličine nekoliko Zemaljskih kontinenata, jedan mali znanstveno-istraživački “autić na daljinsko upravljanje” predstavlja temelje naših saznanja o Marsu i strpljivo čeka da ljudi nađu načina kako bi nastavio sa svojom misijom.

Marino Tumpić