Spirit uhvaćen u pješčanu zamku

Sunday, May 17th, 2009, Author posted in Astronautika |

NASAino robotičko vozilo Spirit uhvaćeno je u pješčanu zamku na Marsu. Prilikom vožnje po terenu nazvanom Home Plate Spirit je upao u pješčani nanos te se počeo ukapati na mjestu. John Calas iz NASAina JPL odjela izjavio je kako se rover nalazi u veoma ozbiljnoj situaciji te da će možda proći i nekoliko tjedana prije nego se uspije izvući iz Marsove pješčane zamke.

Spirit uhvaćen u pješčanu zamku

Spirit uhvaćen u pješčanu zamku

Spirit (Duh) je prije nekoliko tjedana dobio novi cilj za istraživanje. Na tom je puto uspio prijeći 122m prije nego je stao na sadašnjj poziciji. Samopregledne snimke rovera pokazuju kako su kotači duboko ukopani u pijesak. Postoji i opasnost da se rover toliko ukupao u pijesak da je donji dio konstrukcije vozila pri ukopavanju čak naslonjen na komadić stijene koja se nalazi ispod pijeska. To je vrlo ozbiljna situacija! U ovim trenutcima obustavljene su bilo kakve aktivnosti pogonskog sustava. S druge strane, roverovi znanstveni instrumenti normalo obavljaju svoje zadaće, sada kao uređaji na nepokretnoj istraživačkoj postaji.

Spirit radi na Home Plate području

Spirit radi na Home Plate području

Situaciju dodatno otežava i kvar od prije tri godine na jednom od šest pogonskih kotača. Naime, jedan Spiritov pogonski kotač je izvan funkcije i robot doslovce “vuče” taj kotač za sobom poput teškog balasta koji mu otežava manevriranje. Tijekom travnja u nekoliko je navrata Spirit imao računalnih problema zbog kojih su bila onemogućena znanstvena istraživanja i kretanje.
Nakon nekoliko pokušaja izgleda kako su znanstvenici iz JPLa uspjeli riješiti taj problem. Jedina povoljna okolnost je ta da su u zadnjih nekoliko dana Marsove pijavice (minijaturni lokalni vjetrovi) u nekoliko navrata prošle preko rovera i očistile solarne panele te Spirit ima dovoljno energije.

Rover Kanfanar-1 na padinama Učke

Rover Kanfanar-1 na padinama Učke

U ovim trenutcima kopija Spirita na Zemlji ima pune ruke posla. Inženjeri i kontrola misije načinili su u laboratoriu vjernu kopiju situacije u kojij se Spirit sada nalazi. U kontroliranim uvjetima poušavaju nizom komandi pronaći način kako da izvuku robota iz problema. Ako i kada uspiju isprogramirati set komandi one će se putem radio veze poslati k Marsu. Cijeli taj proces veoma je složen i o njemu ovisi budućnost Spirita. Ipak, treba reći kako je projektirani radni vijek Spirita bio svega tri mjeseca. Od tada je prošlo već više od pet godina a mali žilavi robot se i nadalje neda.

Slične je probleme imao je svojevremeno i rover blizanac na drugoj Marsovoj polutci – Opportunity. Primjenom iste metode uspjeli su ga izvući iz pješčane zamke nazvane Purgatory.

U NASAi se nadaju najboljem a meteo situacija se pažljivo prati. Naime, eventualna Marsova pješčana oluja mogla bi znatno pogoršati izglede za spašavanje Spirita.

Marino Tumpić