Robonauti umjesto astronauta

Thursday, February 11th, 2010, Author posted in Astronautika |

Karel Čapek zasigurno nije ni slutio kamo će dogurati njegova priča o robotima. Tvroci zločestih humanoidnih robota u serijalu Terminator prikazali su takve strojeve kako uništavaju ljudski rod. No naša civilizacija s njima ima neke druge planove. Robotičke ruke i njihove derivacije već su pomalo sastavni dio svakog domaćinstva.

Robotički uređaji nisu privilegija tehničara..

Robotički uređaji nisu privilegija tehničara..

Poznato je kako se robotički sustavi koriste kako na Zemlji tako i u svemiru prilikom izvođenja opasnih i tehnički zahtjevnih operacija.

U industriji oni zamjenjuju ljudsku radnu snagu. Brži su, puzdaniji, neidu na bolovanje a njihovo oštećenje ili gubitak samo su stvar financija i tehnologije.

S druge strane pravi humanoidni roboti još su uvijek daleko od stvarnosti. No tri američke institucije predstavile su novu generaciju humanoidnih strojeva pod nazivom R2 – Robonaut.

Robonauti nove generacije

Robonauti nove generacije

NASA, General Motors i Oceaneering Space Systems uložili su znanje i novac u stvaranje čovjekolikih robota – partnera našoj vrsti u budućim istraživanjima svemira ali i industriji.

Umjesto oružja humanoidni roboti nositi će znanstvene instrumente

Umjesto oružja humanoidni roboti nositi će znanstvene instrumente

Sjeća li se netko Asimovljevih zakona robotike?

Robonauti su opremljeni novim sustavima kojima doživljavaju svijet oko sebe. Ruku pod ruku s astronautima ili kao samostalne jedinice na Mjesecu, Marsu i drugdje u svemiru oni će dati snažan zamah astronautičkim istraživanjima.
Robonauti tipa 2(R2) su brzi, osjetljivi, po potrebi nježni ili jaki strojevi s mogućnošću verbalne komunikacije s ljudima. Biti će u stanju samostalno izvoditi radne operacije, čučnuti, podignuti kamen s Marsova tla, opipati ga rukama, osjetiti njegov miris i okus, skenirati ga multifunkcionalnim očima u širokom dijelu elektromagnetskog spektra, napraviti kemijsku i biološku analizu uzoraka, pomoći jedan drugome ili dati ruku čovjeku kada zatreba. Metereološki senzori, brza računala, snažni zglobovi, motori, poluge od umjetnih materijala zasad će ipak razumijeti samo strojni, jezik nula i jedinica. Programska podrška dati će im mogućnost „pametnog razmišljanja“ i prosuđivanja stvari oko sebe te donošenja samostalnih odluka uz samoučenje tijekom njihova rada.
S druge strane astronautima će rad s humanoidnim robotima uvelike olakšati posao, a njihov izgled dati će im i psihološku dozu dodatne sigurnosti te komociju u radu.

Robonaut pruža ruku astronautu

Robonaut pruža ruku astronautu

I pored sve sile elektronike, informatike, motorike, mehanike…ovi će strojevi još uvijek predstavljati „ljude bez duše“. No tko zna kakvi će biti njihovi nasljednici za koju godinu.Misije na Mjesec i Mars bile bi u svakom slučaju nezamislive bez korišćenja tehnike. Prema prikazanim primjercima Robonauta moguće nam prvo mahanje rukom i nježan ženski glas s površine Marsa nebude ljudski, već robotski.

Marino Tumpić