Problem s Ruskim vojnim satelitom

Sunday, May 24th, 2009, Author posted in Astronautika |

Prekjučerašnje (22.05.) uspješno lansiranje Ruskog vojnog telekomunikacijskog satelita Meridian-2 čini se ipak nije tako uspješno.
Službena, kratka, izjava glasnogovornika Ruskih svemirskih vojnih snaga, Alexei Zolotukhina,tijekom jučerašnjeg dana glasila je: Raketom Sojuz-2 s raketodroma Plesetsk u Zemljinu orbitu uspješno je postavljen vojni telekomunikacijski satelit klase Meridian.
Lansiranje je započelo petak u 22:53 prema našem vremenu a već subotu ujutro 03:27 satelit je uspostavio kontak s kontrolorima na zemlji. To je drugi po redu iz prilično kontroverzne klase telekomunikacijskih (čitaj; špijunskih) satelita, koji nasljeđuju poznatu raniju klasu pod nazivom Molonia.

Umjetnički prikaz mogućeg izgleda Meridiana-2

Umjetnički prikaz mogućeg izgleda Meridiana-2

Planirana orbita ovog satelita je izdužena elipsa karakteristika 1.009×39.819km, što omogućava da se satelit oko Zemlje okrene jednom svakih dvanaestak sati.
No neovisni opažači pa i vojni radari zapadne vojne alijanse primjetili su anomalije u putanji letjelice. Radarskom analizom je utvrđeno kako se satelit nalazi na znatno nižoj putanji (275×36.473km) od planirane. Ovakva putanja doduše omogućava Meridianu-2i obavljanje skoro svih planiranih zadaća, no istovremeno i znatno reduciran radni vijek. Letjelica se nalazi prenisko te će ubrzo izgubiti visinu a tada slijedi njezina (neplanirano uranjena) dezintegracija u atmosferi.
Uzrok tomu najvjerojatnije je greška u funkcioniranju zadnjeg raketnog stupnja (Fregat) koji je radio manje od planiranog vremena te nije podignuo satelit prema očekivanjima.
Inače, problema je bilo i s prethodnikom. Lansiranje Meridiana-1 je nekoliko puta odgađano krajem 2006. godine zbog problema s raketom. Čak je i tadašnji premijer Putin bio tome svjedok. Prisustvo premijera na lansiranju jednog “običnog” satelita jasno upućuje na njihovu važnu ulogu. Na poslijetku, lansiranje je uspješno obavljeno i letjelica je odradila svoj posao.

Marino Tumpić