Orao iznad Meseca

Monday, November 9th, 2009, Author posted in Astronautika |

Američka letjelica Lunar Reconnaissance Orbiter sredinom septembra planirano je spuštena na orbitu svega 50 km iznad površine Mjeseca.

lro-apollo17-lice-mjesta
Slika s lica mjesta, astronauti Apollo 17 1972. godine

Nikada prije neka letjelica s ili bez ludske posade nije bila u stabilnoj orbiti tako nisko iznad površine našeg prirodnog satelita. Pored cijelog niza drugih instrumenata, javnosti su najvažnije fotografije visoke rezolucije koje ova letjelica šalje na Zemlju. Prije samo mjesec dana na naslovnicama bezmalo svih medija osvanule su prve fotografije visoke rezolucije na kojima se vide mjesta slijetanja astronauta na mjesec i dijelovi opreme koji su sedamdesetih godina ostavljene tamo u sklopu Apollo misija.
NASA je već tada objavila kako nas u narednih nekoliko mjeseci očekuju i fotografije još bolje rezolucije. Sada su prve takve fotografije i objavljene. Niska orbita iznad Mjeseca i iznimna fotografska aparatura kojom LRO raspolaže daju nam nazrijeti čak i objekte veličine noge stajnog trapa lunarnog modula (50 cm po jednom pixelu rezolucije).

lro-apollo17-cijela
Fotografija mjesta slijetanja Apolla 17 na kojoj se vide dijelovi opreme

Za naše čitatelje donosimo nekoliko fotografija koje najbolje pokazuju orlovski vid LRO-a. Ali ni to nije sve. Voditelji misije smatraju kako će u narednim tjednima moći izvući još više detalja. No tome neće kumovati samo tehnika već i položaj Sunca iznad Mjesečeva horizonta. Konture predmeta načinjenih ljudskom rukom u povoljnom položaju svjetla/sjene dati će konačni rezultat.

Nekada nezamislivo danas je dostupno cijelom svijetu, a pobornici ideja kako “nismo bili” na Mjesecu gube još jedan “argument”.
Na fotografijama su prikazani dijelovi Apollo 17 misije iz decembra 1972. Očuvani su i vidljivi čak i otisci stopala astronauta na Mjesecu odnosno rute kretanja astronauta. LRO će za svog radnog vijeka poslikati sva mjesta slijetanja iz Apollo programa.
Gotovo istovremeno s objavljivanjem ovih fotografija, raketa Ares I-X obavila je uspješan eksperimentalni let. Riječ je o lansirnom kompleksu koji bi u narednih petnajstak godina ljude trebao vratiti na Mjesec. Ovaj puta ne da dođemo i odemo već da dođemo i ostanemo na Mjesecu.

lro-apollo17-parcijala

Uvećani detalj fotografije mjesta slijetanja Apolla 17, vidi se lunarni modul i zastava koju su astronauti ostavili na Mjesecu

Marino Tumpić