Održana Prva Tehnička konferencija Astronautika tima

Monday, February 21st, 2011, Author posted in Astronautika |

Tijekom subote i nedjelje 19. i 20. veljače u Kanfanaru, Vidulinima, Žminju i Kašteliru u Istri održana je prva Tehnička konferencija Astronautika tima Astronomske udruge Vidulini.

Grupna fotografija A-tima s Tehničke konferencije

Grupna fotografija A-tima s Tehničke konferencije

Tridesetak članova i suradnika Astronautika tima učestvovalo je u radu Konferencije. Većina njih bila je fizički prisutna a neki od članova tima koji nisu bilu u mogućnosti osobno doći sudjelovali su u radu putem osiguranog video linka.
Dva dana praktično neprekinutog rada, tematskih izlaganja putem uvodnih riječi moderatora Ogrena Variole, Uroša Todorović Mikšaja, Miroslava Ambruša Kiša, Marina Tumpića, Vilka Kleina, Petra Gljušćića, Slavka Stojanova, Željka Mogoroša i drugih odrađene su na principu otvorene rasprave okruglog stola.
Definirani su pravci rada i konkretni tehnički ciljevi, izabrani ljudi odgovorni za njihovo provođenje te vremenik događanja.

Pikosatelit "001"

Pikosatelit "001"

Astronautika svemirski program do svibnja će dobiti novi web portal te znatno agilnije krenuti u popularizaciju i edukaciju na području svemirskih znanosti i tehnologija. Tijekom svibnja biti će lansirana prva (H-4) od najmanje tri stratosferske sonde čiji su tehnički ciljevi jasno određeni. Tijekom kolovoza u visine će otići H-5 a tijekom rujna i H-6BIO.

Mogoroš za vrijeme video-linka s Stojanovom

Mogoroš za vrijeme video-linka s Stojanovom

Pokazan je izrađen operativni model pikosatelita. Rad na prvom Hrvatskom satelitu nastaviti će se i nadalje. Prvi termin za njegovo lansiranje u svemir je krajem ove godine. Još tijekom veljače kreće se u izradu landera i rovera koji će poslužiti za cijelokupna testiranja Mjesečeva rovera kojeg će Astronautika tim izraditi za Međunarodno natjecanje Google Lunar X Prize. Astronomska udruga Vidulini sudjeluje u ovom novom dobu osvajanja svemira kao članica međunarodnog tima SYNERGY MOON.
Dosad izrađeni modeli pikosatelita te pomenuti lander i rover zajedno s H-4 i H-5 stratosferskim sondama će nakon završetka njihove eksploatacije koncem ljeta ili početkom jeseni biti prebačeni u postav tkz. opitno-pokazne izložbe namijenjene edukaciji i popularizaciji astronautike.

Učesnicima su na kraju podijeljene Potvrde o sudjelovanju na Konferenciji. Sve grafičke materijale osmislio je i izradio Darije Herceg (Astrovizija), a štampani su zahvaljujući našem medijskom pogrovitelju Regional Express iz Pule.

Potvrda o sudjelovanju

Potvrda o sudjelovanju

Više o svemu čitajte i na blogu Miroslava Ambruša Kiša; http://themoonshadow.tumblr.com/ .

Fotografije dijelom i na Facebook profilu Miroslava Ambruša Kiša, a uskoro i video prilozi na stranicama Astrovizije.