Odbrojavanje za Juno

Tuesday, August 2nd, 2011, Author posted in Astronautika |

NASAina letjelica Juno vrijedna preko milijardu USD postavljena je na vrh rakete Atlas V-551 na raketodromu Cape Canaveral, Florida. Inženjerima je preostalo svega nekoliko provjera prije nego letjelica zauvijek napusti Zemlju i krene na veliku petogodišnju odiseju prema najvećem planetu u Sunčevom sustavu – Jupiteru. Planirano je da uđe u njegovu polarnu orbitu i načini najmanje 33 obilaska oko Jupitera tijekom jedne godine koliko je planirano trajanje misije (veoma je izgledno da će se misija produžiti kako se to radi i s drugim letjelicama).
Lansirni prozor za Juno otvara se 05. kolovoza u vremenu od 11:34 do 11:43 po Floridskom vremenu i traje do 26. kolovoza. Godine projektiranja, gradnje i financijskih problema sada su završile za Juno.
Scott Bolton, iz Southwest Research Institute u San Antonio kaže kako je letjelica sprema za otkrivanje tajni Jupitera ali i samog nastanka Sunčeva sustava te kako je riječ o iznimno značajnoj misiji, tek drugoj koja će se zadržati u Jupiterovoj orbiti. Osim istraživanja same planete Juno će dio svojeg istraživačkog vremena posvetiti i Jupiterovim satelitima.
Kako funkcionira atmosfera, magnetsko polje, polarna svjetlost, kolika je čvrsta jezgra..samo su dio planiranih aktivnosti brojnog instrumentarija na letjelici. Iznimno velik stupanj radijacije oko Jupitera izazov je za elektroniku i druge uređaje na letjelici te mu se Juno nesmije previše približiti.