Objavljene povijesne snimke ISSa

Friday, June 10th, 2011, Author posted in Astronautika |

Nakon dva tjedna isčekivanja NASA je napokon objavila povijesne snimke praktično završene Međunarodne svemirske postaje i raketoplana (Endeavour) spojenog na nju.

Fotografije su načinjene 23. svibnja iz letjelice Sojuz TMA-20, a njihov je autor italijanski astronaut Paolo Nespoli.

To su prve, a očigledno i zadnje, napravljene fotografije velikog svemirskog kompleksa u svom najgrandicioznijem izdanju. Iako je gradnja ISSa trajala gotovo petnaest godina te koštala preko 100 milijardi USD ispalo je kako zapravo nema fotografija gotove Postaje s spojenim raketoplanom. „Zahvalujući“ odgodi lansiranja Endeavoura početkom svibnja ukazala se prilika koju se nije smjelo propustiti. Ruska kontrola misije odobrila je Dmitry Kondratyevu, Cady Coleman i Paplu Nespoli pola sata leta u blizini ISSa radi fotografiranja prije njihova slijetanja na Zemlju. S udaljenosti od dvjestotinjak metara obje su letjelice manevrirale kako bi se učinilo čim više raznolikih snimaka. Slike su sada slobodno dostupne javnosti.

Nespoli je slučajno zaboravio SD karticu u svemirskom brodu Sojuz a očigledno se s njome dogodilo i nešto nepredviđeno te je podatke bilo potrebno spašavati polaganim čitanjem zapisa. Sve to uzrokovalo je dvotjedno kašnjenje pri objavljivanju fotografija. Nakraju je ipak sve prošlo u redu a povijesne fotografije moderne čovjekove svemirske odiseje ostavljaju bez daha.

Uživajte u pogledu na ISS i Plavi planet kako to vide astronauti..