Novo doba na ISSu

Wednesday, May 27th, 2009, Author posted in Astronautika |

Lansiranjem Ruskog svemirskog broda Sojuz TMA-15 u cilju povećanja stalne posade ISSa s tri na šest članova, započela je nova era u radu Međunarodne svemirske postaje.

Trenutak poljetanja Sojuza

Trenutak poljetanja Sojuza

Danas u 12:34 po našem vremenu s Ruskog raketodroma Baikonur smještenom u Kazahstanu, na put k međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) krenuo je Ruski Sojuz TMA 15. Posadu čine zapovjednik broda Roman Romanenko (Rusija) te članovi Bob Thirsk (Kanada) i Frank De Winne (Belgija, EU). Kada se Progres u srijedu spoji s ISSom po prvi puta u povijesti ISS će imati čak šest stalnih članova posade. Romanenka i društvo na ISSu očekuju; Gennady Padalka (Rusija), Michael Barratt (SAD) i Koichi Wakata (Japan). Članove posade (tkz. Ekspedicija 20) simbolično odražavaju zemlje koje su udružile svoja znanja praćena gospodarstvima.

Članovi posade Ekspedicije 20

Članovi posade Ekspedicije 20

Hoće li tehnika na ISSu biti dovoljno izdržljiva da na dugi vremenski period osigurava uvjete potrebne za život i rad astronauta? S posadom od čak šest članova ISS se nalazi  pred velikim izazovom. Godine marljivog rada i instaliranja komponenti sada počinju biti realnost.
U ovom trenutku treba se pozvati na astronautičke planove za budućnost. Permanentne kolonije a posebice put na Mars biti će u cijelosti zavisne od tehnike koja se sada primjenjuje na ISS. Gotovo svi planovi o letu na Mars računaju upravo s šesteročlanom posadom. Nova era eksploatacije ISSa zapravo je uvertira za daleka putovanja po Sunčevom sustavu u desetljećima koja dolaze.
Pored svih tjednih obveza astronauti su na znanstvene eksperimente uspijevali odvojiti svega dvadesetak radnih sati. Povećanjem članova posade satnica za znanost biti će povećana na čak 60 sati tjedno!

Posada Sojuza TMA 15 neposredno pred lansiranje

Posada Sojuza TMA 15 neposredno pred lansiranje

Cijela logistika je sada bitno promijenjena. Letovi bespilotnih transportnih brodova tipa Progres biti će učestaliji. Američki raketoplani još će samo pet puta letjeti u svemir prije njihova umirovljena te cijeli teret održavanja ISSa, najmanje do 2015 godine, pada na leđa Rusije i djelomično Europe. U svakom slučaju posada sada ima dovoljne zalihe životnih potrepština sve do listopada! Planirane su dvije misije raketoplana i dva lansiranja Sojuza do tog vremena, a za slučaj da nešto pođe po zlu. Na ISSu su parkirana dva Sojuza. TMA 14 i TMA 15 spremni su za evakuaciju cijelokupne posade ukoliko bi to bilo nužno.
Sojuz se nakon samo devet minuta leta već nalazio u orbiti a kapsula s astronautima odvojena od rakete nosača. Tijekom narednih dva dana astronauti će obaviti uobičajne letne procedure prije nego tijekom srijede pristanu na ISS.

Marino Tumpić