Nastavak Spirit-ove agonije

Monday, September 21st, 2009, Author posted in Astronautika |

Najnoviji testovi koji se i dalje provode  na Zemlji u pokušaju da se odglavi rover „Spirit” na Marsu ponovo pokazuju da će to biti izuzetno teško.
Da bi dopunio testove koji se rade u Nasinoj laboratoriji JPL u Pasadeni, tim naučnika koji se brine o zdravlju rovera uradio je detaljni model roverove pokretljivosti, kalibrisan prema rezultatima testova i merenja sa Marsa. „Kompjuterski model nam omogućava da povežemo rezultate testova koje smo sproveli u uslovima Zemljine gravitacije sa onima koje oseća rover pri Marsovoj gravitaciji,” objasnio je John Callas, menadžer projekta „Spirit” i „Opportunity”.
„Spirit”se još početkom maja zaglavio u mekom tlu na lokaciji poznatoj pod nazivom „Troy”, tokom svog petogodišnjeg boravka na Marsu, koje je po planu trebalo da traje samo tri meseca. Sve dok se ne završi konačna procena mogućnosti koje sprovodi JPL na simuliranoj poziciji Troy, roverov tim je prekinuo svaki dalji pokušaj pokretanja „Spirita”.

Modeliranje uvjeta na Marsu u Zemaljskim laboratorijama

Modeliranje uvjeta na Marsu u Zemaljskim laboratorijama

U cilju sticanja dodatnih detaljnih procena, u rujanski raspored testiranja dodat je još jedan krug, sa zadatkom da se izbegne dovođenje roverovog centra gravitacije (težišta) direktno iznad kamena koji dodiruje, ili skoro dodiruje, roverov stomak. Dodatni testovi obuhvataju upotrebu rovera koji je mnogo lakši od onoga koji je korišćen u većem broju testiranja tokom leta. Pre nego što se tim koji komanduje „Spiritom” odluči za konačno pokretanje motora (svaki točak poseduje svoj motor), testiranja na poligonu JPL moraju da daju precizan odgovor na pitanje kakvu uopšte strategiju za odglavljivanje rovera primeniti. Očekuje se da će ti testovi i kasnije provere potrajati još najmanje nekoliko nedelja. Prema trenutnim planovima, pokretanje rovera neće početi do listopada.

„Postupaćemo veoma pažljivo i ispitati bukvalno sve moguće opsije,” obećava Callas. „Postroji vrlo realna mogućnost da ‘Spirit’ neće moći više da se pokrene, te želimo da damo sve od sebe i maksimalno mu pomognemo.”
„Tetiranja su teška i krajnje neizvesna, jer je na Zemlji nemoguće savršeno ponoviti situaciju u kojoj se trenutno ‘Spirit’ nalazi,”kaže John Callas. „Tamo je manja gravitacija, manje je atmosfere, i nema vlage. Kako je ‘Spirit’ zaglavljen ni malo ne liči na zaglavljivanje u pesku, blatu ili snegu na Zemlji. Pored toga, obzirom da je roverova brzina jednaka brzini kornjače, ne možemo da iskoristimo neki zalet. Nemožemo da vozimo napred-nazad kao na Zemlji.”

Takođe, efekti aktualne peščane oluje  koja je krajem avgusta prepolovila napon „Spiritovih” solarnih panela, i dalje se osećaju na nebu iznad „Spirita”.

Draško I. Dragović