NASA otkazala lansiranje Endeavoura

Monday, May 2nd, 2011, Author posted in Astronautika |

Posljednje lansiranje NASAina raketoplana Endeavour najavljeno za danas navečer, odgođeno je zbog sigurnosnih razloga, zasad na neodređeno vrijeme. Oko 750 tisuća ljudi, uključujući i predsjednika SAD, došlo je na Floridu da dožive „iskustvo života“ kako očevici komentiraju lansiranje raketoplana.  No bez nebeskog spektakla ostali smo i mi u Hrvatskoj. Da je sve proteklo prema planu iz naših bi krajeva dvadesetak minuta nakon polijetanja vidjeli raketoplan na nebu. No ne i samo njega već i odbačen vanjski rezervoar goriva kako leti blizu Endeavoura ka svojoj planiranoj destrukciji iznad Indijskog oceana. Sve to začinjeno sa iznimno sjajnim prolaskom Međunarodne svemirske postaje.  Ipak tehnički problem oko APU-1 (sustav za održavanje hidraulike i grijanje goriva) pokazao se znatno veći nego što se to u prvi mah mislilo te ga inženjeri nisu mogli otkloniti na lansirnoj rampi. Na raketoplanu postoje tri identična APU sustava, a da bi se misija uspješno odradila dovoljno je da je samo jedan od njih operativan, dok ostala dva rade u redundanciji spremni da uskoče u slučaju zakazivanja prvog.  Sva tri APU sustava moraju biti operativna prije početka leta.
Inače, do odgode lansiranja došlo je samo četiri sata prije paljenja raketnih motora. Astronauti su već bili u specijalnom autobusu (Astrovan) koji ih je prevozio do lansirne rampe za ukrcaj u svemirski brod. Oni su vraćeni i naredne dane provesti će na dodatnim treninzima u Houstonu.
Endeavour će u svemir najranije sredinom svibnja na svoj posljednji let u svemir. Njegovo je odredište ISS kamo će dopremiti dvije milijarde dolara vrijedan istraživački sustav Alpha Magnetic Spectrometar namijenjen istraživanju postanka svemira.