Made in China uskoro i na Mjesecu

Thursday, May 28th, 2009, Author posted in Astronautika |

Kina se sprema za novu svemirsku utrku prema Mjesecu. Mnogobrojne aktivnosti i događanja unutar njihova svemirskog program tijekom posljednjih mjeseci sve su više dostupni javnosti. Tradicionalno krajnje konzervativni po pitanju (o)davanja informacija izgleda kako pomalo započinju ne samo tehnološku već i medijsku bitku.
Ye Peijian, voditelj lunarnog programa kineske svemirske agencije izjavio je kako se Kina sprema spustiti vlastitog astronauta na Mjesec u razdoblju od 2025-2030. godine, mada bi tehnološki gledano to mogli i nekoliko godina prije.

Kineska misija uzimanja uzoraka Mjesečeva površine

Kineska misija uzimanja uzoraka Mjesečeva površine

Da su Kineski inženjeri i planeri svoj posao shvatili ozbiljno te da u tome imaju i političku te financijsku potporu možda najbolje govore sljedeće činjenice.
Ove godine uspješno završena 16 mjeseci duga misija Chang’e-1, 2010. dobiva nasljednika – Chang’e-2, sličan prethodniku, a u naravi tehnološki demonstrator za meko spuštanje na površinu našeg prirodnog satelita. Tri godine kasnije Mjesečev lender (Chang’e-3) i pripadajući rover s Kineskom zastavom istraživati će tlo našeg prirodnog satelita. Godine 2017. Chang’e-4 ima zadaću sletjeti na Mjesec, uzeti dva kg uzoraka površine i vratiti ih na Zemlju, dok će novi rover ostati mjesecima istraživati pustinjske predjele našeg prirodnog satelita.
U tom trenutku Kinezi će imati ispunjene sve preduvjete za početak programa slanja ljudi na Mjesec.

Hoće li Kinezi prvi uprljati svemirska odjela Mjesečevom prašinom

Hoće li Kinezi prvi uprljati svemirska odjela Mjesečevom prašinom

U međuvremenu, krajem 2010. u svemir će biti lansirana mala svemirska postaja klase Tiangong. Na nju će ubrzo pristati bespilotni svemirski brod Shenzhou-8 kako bi se ispitala tehnologija za spajanje brodova u orbiti te sustavi za održavanje života i boravka astronauta u postaji.
Nekoliko mjeseci kasnije na Tiangong-1 će pristati Shenzhou-9 s dvočlanom ili tročlanom posadom. Gradnja Shenzhou-10, čija namjena zasad nije definirana, već je sada otpočela zahvaljujući početku serijske proizvodnje svemirskih brodova. Moguće da on posluži i kao rezervni (spasilački) brod u slučaju da nešto sa prethodnikom pođe po zlu.
Tiangong-1 će bit prva operativna svemirska postaja nakon Saljuta, Skylaba, MIRa i ISSa. Lansiranje svemirske postaje Tiangong-1 i brodova Shenzhou obaviti će se pouzdanom raketom-nosačem Long March-2F (Dugi Marš-2F).
Paralelno s tehničkim detaljima Kina je krenla i sa obukom nove generacije astronauta u kojoj će se nalaziti i prva Kineskinja. Njezin je let izgledan u misiji Shenzhou-10. Novi astronautski odred broji četrnaestero ljudi, u što su uključena i prva šestorica koja su već letjela u svemir s svemirskim brodovima Shenzhou 5, 6 i 7.

Modularna svemirska stanica kao odskočna daska za let na Mjesec

Modularna svemirska stanica kao odskočna daska za let na Mjesec

Tiangong-1 će sasvim sigurno imati najmanje jednog nasljednika, radi potreba stjecanja iskustva i ispitivanja tehnike, prije nego nova, snažnija, raketa nosač Dugi Marš-5 nosivosti 25 tona postane operativna tijekom 2014. Povećanje nosivosti rezultirati će 2017-2018 lansiranjem II generacije Kineskih svemirskih postaja (klasa MIR) mase dvadesetak tona i modularnog dizajna. Radi usporedbe,  Tiangong-1 će imati masu od 8,5 tona te tehnološki nalikovati na stare Ruske svemirske postaje tipa Saljut 6 i 7.
 Krajem narednog desetljeća uslijediti će najmanje jedan bespilotni let svemirske kompozicije za Mjesec kako bi se ispitala sposobnost sustava za takav podvig. Ubrzo nakon toga na put će krenuti i astronauti. Jedna ili dvije misije do Mjeseca i natrag, bez spuštanja na površinu i uz manevre odspajanja i spajanja pojedinih modula, samostalni let lunarnog modula s manevriranjem iznad Mjesečeve površine te povratak na Zemlju. Oko 2025. Kineski astronaut stupiti će na Mjesečevo tlo, kao vrhunac svemirskog programa nove supersile.

Marino Tumpić