Lansiran Measat-3

Tuesday, June 23rd, 2009, Author posted in Astronautika |

Skoro godinu dana nakon plana Malezijski telekomunikacijski satelit Measat-3 napokon se nalazi u Zemljinoj orbiti.
Raketom Zenit 3SLB s Ruskog kozmodroma u Baikonuru, deset minuta prije ponoći u nedjelju obavljeno je uspješno lansiranje Measata-3. Dvanaest minita kasnije telekomunikacijski satelit se nalazio u eliptičnoj Zemljinoj orbiti. Jučer ujutro u 06:15 kontrola nad letjelicom prepuštena je njezinim korisnicima. Biti će potrebno u dva navrata uključiti raketne motore finalnog raketnog stupnja (Block DM-SLB) kako bi se Measat-3 postavio u planiranu geostacionarnu putnju iznad Zemlje na visini od 36.000km. Sama letjelica također ima svoje potisnike za finu korekciju putanje. Taj će posao biti obavljen u narednih nekoliko tjedana, prije nego satelit postane operativan krajem srpnja.
Measat-3a na sebi nosi 12 Ku-band i 12 C-band transpondera namijenjen za pokrivanje tv i drugih komunikacijskih signala za potrebe Malezije i Indonezije, a pokrivanje signalom uključiti će Aziju, Europu, Afriku, Australiju, Indoneziju..

Lansiranje Measat-3 s Baikonura

Lansiranje Measat-3 s Baikonura

Planirano vrijeme operativnog rada je 15 godina.
Da Measat-3a ne bi bio samo jedan u nizu komunikacijskih satelita pobrinula se igra sudbine tijekom kolovoza prošle godine. Measat-3 je bio spreman za lansiranje, no prilikom manevriranja dizalice na raketnom poligonu letjelica je bila štećena. Iz tog razloga lansiranje je odgođeno, otrovno gorivo za njezine manevarske motore ispumpano a sama letjelica vraćena u SAD na popravak. Nekoliko je tvrtki tijekom posljednjih mjeseci radilo na dekontaminaciji, otklanjanju kvarova i detaljnom ispitivanju letjelice. Tijekom svibnja započele su pripreme za njeno lansiranje u samom Baikonuru.
Letjelica se sada nalazi u svemiru i s njom je preko Australskih radio postaja uspostavljen prvi kontakt.

Marino Tumpić