Japanska letjelica večeras udara u Mjesec!

Wednesday, June 10th, 2009, Author posted in Astronautika |

Japanska robotizirana letjelica za istraživanje Mjeseca večeras u 20:30 sati po našem vremenu udariti će u Mjesečevu površinu!
Riječ je o kontroliranom udaru letjelice u naš prirodni satelit. Kontrola leta u ovim trenutcima vrši zadnje korekcije putanje kako bi letjelica “raketirala” izabrano područje u blizini južnog pola Mjeseca.
Nakon dvije godine istraživanja znanstvenici su završili primarnu misiju letjelice Kaguya te su se odlučili na njezin završetak kontroliranim udarom u površinu Mjeseca. S posebnom se pažnjom provode pripreme za opažanje udara kako s Zemlje tako i sa letjelica u Mjesečevoj orbiti. Izbačaj materijala podrobno će se analizirati u cilju detekcije eventualnog prisustva vodenog leda.

Simulacija mjesta udara Kaguye u Mjesec

Simulacija mjesta udara Kaguye u Mjesec

Japanska svemirska agencija (JAXA) traži dobrovoljce s pogodnih lokacija za snimanje ovog događaja! Iako nitko nezna kakav će biti sam udar, pretpostavlja se da će doći do izbačaja materije vidljivo čak i s amaterskim instrumentima. Letjelica će udariti u Mjesec brzinom od 6000km/h, taman na područje koje je tek zahvatila Mjesečeva noć radi lakšeg snimanja događanja. Iako je sam udar predviđen točno u 20:30 sati, moguće je da se to dogodi i nešto ranije. Naime, eliptična putanja dovesti će Kaguyu jednu do dvije orbite prije planirana udara veoma veoma blizu površine. I najmanja nepreciznost putanje ili anomalije mase Mjeseca pri izračunu trajektorije mogla bi letjelicu dovesti i na neko drugo, blisko, područje, par sati ranije.

Orijentacijska karta Mjeseca, križić označava planirano mjesto udara

Orijentacijska karta Mjeseca, križić označava planirano mjesto udara

Kaguya, ranije poznata kao SELENE, lansirana je 14. rujna 2007. pomoću rakete nosača H2A2022 iz svemirskog centra Tangeashima. Njezina je masa 2914kg, a dimenzije 2.1 x 2.1 x 4.8 m. Primarni ciljevi misije bili su; istraživanje Mjesečeva porijekla i geološkog razvitka, istraživanje Mjeseca pomoću radara i prikupljanje informacija o Mjesečevoj površini. Iako je bilo predviđeno da letjelica istražuje naš prirodni satelit jednu godinu, misija je produžena na dvije. U sklopu ove misije korišćeno je trinaest znanstvenih instrumenata i dva mala “baby” satelita svaki mase po 53kg.
Zanimljivo je spomenuti kako se pored znanstvenih instrumenata i nužne tehnike na letjelici našlo mjesta i za specijalnu ploču (280x160mm)  na kojoj su ugravirana imena 412.627 osoba iz cijelog svijeta u sklopu internet kampanje – “Podigni moje ime na Mjesec”. Veličina slova upisanih imena iznosi svega 70 µm.
Ovaj događaj neće biti vidljiv iz Hrvatske obzirom da Mjesec izlazi tek iza 23:00, nekoliko sati nakon udara Kaguye u njega.

Marino Tumpić