ISS vidljiva i danju!

Saturday, June 20th, 2009, Author posted in Astronautika |

Poput sjajne, putujuće zvijezdice ISS polako i u tišini svako malo prolazi i iznad naših krajeva te je noću lako uočljiva i golim okom. No nakon posljednje servisne misije američkih raketoplana i postavljanja dva velika krila solarnih panela, ISS je sada postala prvi objekat u svemiru stvoren ljudskom rukom a vidljiv i danju!

ISS vidljiva i po danu

ISS vidljiva i po danu

Brooke O’Klatner iz Charlotte u Sjevernoj Karolini, SAD, je jedan od prvih koji ju je snimio i vidio tijekom dana! Ovih dana u nekoliko je navrata radi tehničkih problema odgođena misija američkog raketoplana Endeavour koji ima za cilj pristajanje na ISS i postavljanje dodataka na japanski modul Kibo. Time će se ISS još više povećati te će reflektirati još više Sunčevih zraka, a samim time i povećati svoj sjaj. Kada tijekom ove i naredne godine ISS bude u cijelosti kompletirana biti će ju uz malo pažnje veoma lako uočiti na nebu i laicima, samo uz poznavanje strana svijeta te vremena njezina prolaska preko našeg neba.
Na taj će način ISS postati najsjaniji objekat na dnevnom i noćnom nebu, odmah nakon Sunca i Mjeseca te «zasjeniti» čak i iznimno sjajnu Veneru.
Trenutno se na ISSu nalazi šestero astronauta tkz. «Ekspedicije 20» a u narednih nekoliko dana ili tjedana njima će se nakratko pridružiti još sedmorica astronauta iz raketoplana Endeavour.
Kada Endeavour poleti i spoji se s ISS i on će pridonjeti povećanju sjaja i vidljivosti Postaje s Zemlje.

Marino Tumpić