ISS iznad Hrvatske!

Sunday, September 6th, 2009, Author posted in Astronautika |

OVAJ ČLANAK OBJAVLJEN JE IZVORNO I PREUZET  S PORTALA; www.zvjezdarnica.com!

Od večeras pa narednih desetak dana Međunarodna svemirska postaja (ISS) nalaziti će se u povoljnoj orbiti i terminu za vizualna opažanja golim okom, bez ikakvih tehničkih pomagala, s teritorija Hrvatske. U ovim trenucima na nju je spojen i raketoplan Discovery, a u svemiru se nalazi sveukupno trinaest astronauta. Šestorica kao stalni članovi posade tkz. Ekspedicije 20 na ISS i sedmero članova posade raketoplana Discovery. O načinima opažanja i fotografiranja prolaska ISS-a, ali i drugih svemirskih objekata, već smo pisali, no evo kratkih napomena. ISS možemo vidjeti kao sporo putujuću sjajnu zvjezdicu koja tijekom nekoliko minuta u tišini prolazi našim nebom. ISS se zapravo kreće iznad Zemlje na visinama od oko 350 km, brzinom od 28.000 km/h.

Večeras u vremenu od 20:23:30 – 20:24:20 biti će ju moguće vidjeti svega na tridesetak sekundi veoma nisko nad južnim/jugoistočnim obzorjem (SSE) kao zvjezdicu -1 m sjajnosti (m-magnituda, oznaka za sjajnost objekata na nebu). Poradi male visine iznad horizonta i kratkog vremena pojavljivanja rijetki će ju imati priliku ugledati.
Pravi “show” počinje u ponedjeljak navečer u 20:46:33 kada ISS izranja nisko nad jugozapadnim horizontom, polako se penje prema zenitu i kreće k jugoistoku prema sjajnoj statičnoj zvijezdini – planetu Jupiteru.
Tijekom utorka u 21:10:55 na jugozapadu sjajna ISS kreće se na nekoliko minuta puta preko neba da bi negdje u zenitu (pored sjajne zvijezde Vege u zviježđu Lira) ušla u Zemljinu sjenu i nestala za opažače iz Hrvatske. U trenutcima kada bude najviše na nebu biti će sjajnija i od Jupitera na jugoistoku.


Dio ISS-a snimljen ove dane za vrijeme svemirske šetnje astronauta izvan postaje
(Dolje lijevo vidi se svemirski brod Sojuz)

U srijedu nas očekuju čak dva “dobra” preleta ISS-a. Prvi s početkom u 20:00:47 ISS će postati vidljiva nisko iznad horizonta tek nešto zapadnije od smjera juga, polako se penjući sve više iznad jugoistočnog horizonta, prijeći poviše Jupitera te nekoliko minuta kasnije “nestati” u Zemljinoj sjeni tek nešto sjevernije od smjera istoka, nisko iznad horizonta.
Drugi prolazak, započeti će u 21:35:54 iznad zapada, a ISS će krenuti prema Velikom Medvjedu iznad sjevernog horizonta.
Četvrtak navečer je ipak najmarkantnija prilika za opažanje ISS-a. Prolazak preko neba s početkom u 20:25:10 na jugozapadu, preko zenita (20:28:04), te naposljetku izlaska iz zone vidljivosti na sjeveroistoku u 20:30:35 trajati će punih pet minuta. Za to vrijeme ISS će u maksimumu sjaja dostignuti -3,5 m i biti najuočljiviji objekt na nebu!


Prikaz prolaska ISS iznad naših krajeva tijekom četvrtka

I tijekom naredih dana ISS će biti moguće vidjeti u sličnim večernjim terminima na nebu. Obratite pozornost da su svi podaci dani u tekstu izračunati za Kanfanar (Vidulini) u centralnoj Istri te da se za druga područja u Hrvatskoj oni mogu razlikovati za najviše tridesetak sekundi! Inače, jedan obilazak oko Zemlje ISS načini za 91 minutu, astronautima tako noć i dan na ISS traju tek pola minute više od školskog sata! U ovo vedro ljetno doba bilo bi šteta propustiti prizor ISS-a među zvijezdama. Stoga, izađite na otvoreni prostor sa što manje prepreka koje zaklanjaju pogled k nebu, pogledajte ponos ljudske civilizacije golim okom i uslikajte pojavu!
VAŽNO! Moguće da se putanja ISS-a u narednim danima korigira! U tom slučaju podaci navedeni u tekstu o terminu njezina pojavljivanja razlikovati će se od stvarnih za nekoliko minuta. Zbog toga, pogledajte u koje će se točno vrijeme moći vidjeti od vas, na stranicama Heavens Above.

Marino Tumpić

Tekst i ilustracije uredio: Danijel Reponj


O ovim događanjima koje smo najavili izvjestila je i RTL televizija na teletekst stranici 131 od 07. rujna 2009. godine.