Indija lansirala 7 satelita jednom raketom

Saturday, September 26th, 2009, Author posted in Astronautika |

Dana 23. rujna ISRO, Indijska svemirska agencija, načinila je pravi astronautički podvig uspješno lansiravši čak sedam satelita jednom raketom od čega su šest inostranih..Podsećajući čitav svet da su jedan od naozbiljnijih igrača u svemirskom biznisu.

indijsk radketa

Indijski satelit „OceanSat-2″ će poslužiti sa nadzor okeana i pridružiće se u tome prvom satelitu, lansiranom još 1999. godine. Novi satelit je težak oko jedne tone, i predstavlja šesnaesti senzorski satelit ove zemlje. Dva ostala nano satelita su nemačka, po jedan je turski švajcarski, lusemburški, a jedan je švedski. Svi oni nose teret čiju tehnologiju su finansirali univerziteti, i koji imaju zadatak da ispitaju nove tehnologije. Težina im je od 2 do 8 kg.

Sateliti su odneti u orbitu visoku 720 km i koštali su $40 miliona; raketa je koštala Indiju 700 miliona rupija, ili skoro $15 miliona. Indija učestvuje u svemirskoj trci još od 1963. godine, a poslednji veliki uspeh je bilo proslogodišnje postavljanje slanje satelita u Mesečevu orbitu. Nažalost, prošlog meseca misija je prekinuta jer je izgubljen kontakt sa sondom koja je sletela na površinu.

Od kako se bavi lansiranjem satelita, Indija od toga zarađuje novac. Od kako je odnela prvi talijanski satelit u orbitu 2007., ispostavilo se da oni to rade pouzdanije i znatno jeftinije od većine drugih zemalja koje nude slične usluge (npr. SAD). A ko misli da je šest satelita jednom raketom veliki podvig, neka sluša ovo: prošle godine su odneli 10 satelita u jednom lansiranju – to je bio svetski rekord! Obzirom kako je nebo već zagušeno – i kako tek očekuju da će biti – lako je moguće da će Indija postati glavni nosač satelita na svetu.

Draško Dragović