HISTRION-4 uskoro polijeće

Wednesday, April 20th, 2011, Author posted in Astronautika |

Prvo ovogodišnje lansiranje atmosferskih sondi Astronomske udruge Vidulini (AUV) planira se krajem travnja, odnosno početkom svibnja. Kao radni datum lansiranja označen je 01. svibnja, na drugu obljetnicu Astronautika-svemirskog programa.

Točan datum leta atmosferske sonde HISTRION-4 (H-4)odrediti će se prema aktualnoj meteorološkoj situaciji, tri dana prije leta. Sonda H-4 će u sebi imati dvostruki gps-sustav, senzore temperature te kameru za snimanje neba i zemlje. Zbog tehničkih zahtjeva ovo će se lansiranje obaviti s poligona u Zagrebu. Posebni (meteorološki) balon kojime će sonda biti lansirana puniti će se vodikom kao bi ostvarila brže penjanje. Protekne li sve prema planu H-4 će tijekom leta u trajanju od četiri sata obaviti svoje planirane zadatke u troposferi, prijeći u tropopauzu, nastaviti let u stratosferi te se naposlijetku padobranom spustiti na zemlju. Dvije ekipe za potragu krenuti će tada na mjesto slijetanja H-4, preuzeti sondu i prikupljene podatke, naknadno ih obraditi i objaviti u medijima.
Naše internet stranice i Regional Express kao generalni medijski pokrovitelj AUV redovno će izvještavati o pripremama za lansiranje, samom tijeku lansiranja i potrazi za sondom te objaviti rezultate i fotografije prikupljene za vrijeme misije.
Tijekom ove godine planirana su još najmanje dva lansiranja atmosferskih sondi i to H-5 (srpanj/ kolovoz) i H-6 (kolovoz/rujan). Oba ova lansiranja obaviti će se iz Istre s poligona u Vidulinima.