HISTRION-4 prvi podaci o letu

Wednesday, June 15th, 2011, Author posted in Astronautika |

Atmosferska sonda HISTRION-4 lansirana je 11.lipnja u 13:28:09 sa poligona DHMZ u Maksimiru. Let je trajao 02h 02m 22s. Masa sonde iznosila je 950g.  Posljednje potvrđeno mjerenje dosegnute visine u penjanju od 18.219,8m izvršeno je u 14:41:59, naredno potvrđeno mjerenje visine pri slijetanju ostvareno je u 14:50.24 pri čemu je visina leta bila 18.217,7m. GPS block_2 sustav tijekom ove “vremenske razlike” od osam i pol minuta (blackout) nije mjerio visinu. Temeljem poznatih elemenata leta ekstrapolirana je najviša dostignuta visina od 20.075,0m. Slijetanje sonde bilo je u 15:30:51. Za vrijeme trajanja misije učinjeno je 230 fotografija. Polijetanje HISTRION-4 bilo je na koordinatama; N 45.49.2281, E 16.02.0457  a slijetanje na; N 45.50.8818, E 16.05.2119. Minimalna temperatura kojoj je sonda bila izložena iznosila je ledenih -66°C a minimalni tlak nešto manje od 100mbar.

U sondi su se nalazili slijedeći sustavi;

GPS block_1, namijenjen lociranju koordinata polijetanja i slijetanja te praćenja početne i završne pozicije leta sonde. Glavna uloga ovog sustava je lociranje sonde nakon slijetanja. Sustav su izradili i prilagodili našim potrebama te bili odgovorni za njegov pouzdan rad Gabrijel Erman, Tomislav Cmrečnjak, Uroš Todorović-Mikšaj.

GPS block_2, namijenjen mjerenjima GPS koordinata položaja sonde tijekom leta u 3D prostoru. Sustav je izradio i prilagodio Zoran Ereš.

MAGLA, sustav za spriječavanje kondezacije namijenjen spriječavanju kondezacije magle i leda na objektivu kamere i vanjskog zaštitnog stakla. Sprejanje stakla i postavljanje prikupljača vlage učinjeno je neposredno prije lansiranja sonde. Sustav su osigurali i postavili Marino Tumpić, Miroslav Ambruš Kiš i Vilko Klein.

SONDA, kućište sonde HISTRION-4 osmislio je i izradio Uroš Todorović-Mikšaj. Pri ugradnji i pozicioniranju sustava unutar kućišta te njegovom zatvaranju sudjelovali su Petar Gljušćić, Tomislav Cmrečnjak i Uroš Todorović-Mikšaj.

PADOBRAN, padobran je izradio i aplicirao Uroš Todorović-Mikšaj.

KAMERA, sustav za snimanje fotografija po jedna svake minute. Upotrijebljen je digitalni fotoaparat Canon A560 kojem je usnimljen poseban program (CHDK, Krunoslav Vardijan). Implementacija željenih postavki i testiranje obavio je Gregor Srdoč.

BALON, prvi od upotrijebljenih balona (800g) eksplodirao je prilikom punjenja vodikom. Zbog toga je sonda opremljena rezervnim balonom (500g). Riječ je o profesionalnim balonima koje se koriste za metereološke sonde a koji su nabavljeni od viškova NATO-a u slobodnoj prodaji.

UMD, Unicefov medvjedic “D” nalazio se u sondi kao specijalni putnik. Njegova je misija posebne namjene koju zasad nećemo otkrivati, osim da je riječ o humanitarnom projektu.

Tijekom sklapanja sonde, testiranja i pripreme sustava, lansiranja, potrage, snimanja tijeka misije, postavljanja informacija na internet i drugih poslova sudjelovali su još i; Anđelko Glivar, Nebojša Stanojević, Marcela Rasonja, Vedran Glavan, Darije Herceg, Zlatko Orbanić, Danijel Reponj. Ogren Variola uspješno je obavio zadatak inicijalizacije i praćenja HISTRION-4 putem GPS block_1 sustava.

Posebno zahvaljujemo ekipi REGIONAL EXPRESSa, ACTUAL IT doo Žminj, Zvjezdarnici Anđelka Glivara, DHMZ Maksimir, PAN AERO SERVICES i drugima na pruženoj pomoći i suradnji.

Podaci iznjeti u ovom članku preliminarne su naravi. Detaljni, službeni podaci, ilustracije, mjerenja i fotografije biti će objavljeni na PRESS konferenciji u petak s početkom u 12:00 u Tehničkom muzeju (Zagreb).