HISTRION -4 odbrojavanje započelo

Thursday, April 28th, 2011, Author posted in Astronautika |

Odbrojavanje za lansiranje atmosferske sonde HISTRION-4 (H-4) Astronomske udruge Vidulini je započelo. Prvi letni lansirni prozor na osnovi tehničkih i meteoroloških parametara nastupa u subotu 07. svibnja a rezervni termin je dan kasnije, u nedjelju 08. svibnja. Ovo lansiranje će se zbog tehničkih razloga obaviti s poligona DHMZ na Maksimiru, u Zagrebu.
Ekipa Astronautike je deset dana prije lansiranja (T-240h) spremila elektroničku i drugu opremu sonde. Pojedini sustavi su kompletirani i provjereni. Dan prije lansiranja, u petak 06. svibnja slijedi završna integracija i ispitivanje sonde kao cijeline te njezina finalna priprema za let.
Ovo je prvo od tri planirana lansiranja atmosferskih sondi iz serije HISTRION tijekom ove godine.
H-4 sadržava dva nezavisna gps sustava koji će omogućiti rekonstrukciju točne 3D putanje leta, kameru za snimanje, senzor temperature, padobran, napajanja..
Lansiranje će se obaviti pomoću metereološkog balona punjenog vodikom. Očekivano trajanje letnog profila misije je četiri sata, s dva sata neposredne pred letne pripreme i nekoliko sati potrage za sondom nakon mekog spuštanja na tlo.
Ciljevi ove misije su provjera tehničkih sustava te prikupljanje drugih podataka uz permanentno snimanje fotografija tijekom leta. Na dan lansiranja biti će održane dvije press konferencije za medije, jedna prije lansiranja a druga nakon pronalaska sonde.

Lansiranje nasljednika, HISTRIONA-5 (H-5, sonda tkz druge generacije) obaviti će se s poligona Vidulini u centralnoj Istri u ljetnim mjesecima.