Endeavour prizemljio u zahtjevnom noćnom slijetanju

Wednesday, June 1st, 2011, Author posted in Astronautika |

NASAin raketoplan Endeavour uspješno je u 08:34 po našem vremenu  prizemljen na pistu broj 15 Kennedyjeva svemirskog centra na Floridi. Astronauti Greg Johnson i Mark Kelly izveli su uspješno noćno slijetanje najnovijeg svemirskog broda u floti raketoplana. Procedura samog slijetanja započela je u 07:29 paljenjem raketnih motora za povratak na Zemlju.Bila je ovo posljednja misija Endeavoura u svemir. U 09:20 astronauti su izašli iz letjelice a brigu o njoj preuzelo je tehničko osoblje.
Endeavour je u svemir letio dvadeset i pet puta, od čega dvanaest posjeta Međunarodnoj svemirskoj postaji te jedno spajanje s Ruskom postajom MIR. Tijekom skoro dvadeset godina operativne upotrebe letjelice Endeavour je u svemiru boravio 299 dana, oko Zemlje obišao 4.677 puta i pri tomu napravio preko 220 milijuna kilometara. Astronauti su s Endeavourom tijekom operativne upotrebe izveli i nekoliko vojnih misija. Prvi od američkih modula (Unity) na ISSu dopremljen je upravo ovim brodom. U svojem CV Endeavour bilježi prvu istovremenu svemirsku šetnju (EVA) trojice astronaute, hvatanje i spašavanje neispravnih satelita (Intelsat 603), servisnu misiju Hubble Space Telescope, radarsko mapiranje Zemlje, opremanje ISSa (solarni paneli, robotičke ruke Canadarm i Dextre)..
Nakon ove misije (STS 134) koja je trajala 15 dana, 17 sati, 39 minuta i osam sekundi Endeavour će biti podvrgnut složenom postupku dekomisije, odnosno prilagodbe za njegov postav u Los Angeles muzeju avijacije.