Endeavour pristao na ISS

Wednesday, May 18th, 2011, Author posted in Astronautika |

NASAin raketoplan Endeavour, lansiran 16. svibnja, pristao je danas u 12:14 na ISS. Nešto kasnije u 13:48, sat vremena prije planiranog termina, otvorena su hermetička vrata između svemirskog broda i postaje. Šestorica astronauta iz raketoplana ušla su u prostor ISSa gdje su se pridružili stalnoj šesteročlanoj posadi ISSa. Ukupno se sada u svemiru nalazi dvanaestero astronauta. Troje njih Dmitry Kondratyev, Cady Coleman i Paolo Nespoli vraćaju se ruskim Sojuzom na Zemlju 23. svibnja dok se šesteročlana posada Endeavoura od ISSa odvaja 30 svibnja. Nakon obavljene inspekcije termičke oplate raketoplana uočeno je nekoliko oštećenja termalnih pločica no prema prvim analizama one neće predstavljati sigurnosni problem za posadu i letjelicu prilikom slijetanja. U narednim danima astronauti će obaviti četiri svemirske šetnje te instalirati dvije milijarde USD vrijedan sklop Alpha Magnetic Spectrometer-2 namijenjen izučavanju nastanka svemira.
Tih dana 29. i 30. svibnja obje ćemo letjelice imati priliku vidjeti na našem nebu rano ujutro i to Međunarodnu svemirsku postaju; 29. svibnja od 04:20 do 04:25 a 30. svibnja od 04:42 do 04:48. Raketoplan Endeavour dvije minute ranije. Obje letjelice preljetati će iz smjera jugozapada prema jugoistoku. Vremena su izračunata za Viduline (centralna Istra), drugdje u Istri ona se mogu razlikovati za najviše nekoliko desetaka sekundi.
Zanimljivo je kako će ISS 29. svibnja proći neposredno pored Mjeseca i Jupitera te sjajne Venere nisko na jugoistoku a sličan će se scenario dogoditi i dan kasnije.