Četvorica hrabrih za posljednji let Atlantisa

Wednesday, July 6th, 2011, Author posted in Astronautika |

Zašto će na 135-om i poslednjem lansiranju 30 godina starog programa raketoplana, leteti samo četvoro astronauta? Ne iznenađuje što odgovor leži u činjenici se radi o poslednjem „Atlantisovom“ letu: budući da više nemaju nijedan raspoloživi šatl koji bi mogao da poleti i spasi astronaute u slučaju da nešto krene naopako, Amerikanci bi bili prinuđeni da se obrate Rusima da spašavaju njihovu posadu sa Međunarodne orbitne stanice (ISS). A ruski svemirski brod – dobro poznati „Sojuz“ – može da ponese samo trojicu ljudi, tako da bi gore mogla da polete dvojica i da spuštaju samo po jednog Amerikanca.
„Vrlo su male šanse da se nešto tako dogodi,“ ispričao je prošle nedelje na konferenciji za štampu zapovednih „Atlantisa“, mornarički kapetan Christopher J. Ferguson. Ali agencijski stručnjaci za bezbednost su „izuzetno temeljno uradili svoj posao koji nam osiguravi dobar plan za povratka kući,“ kaže on. Po rasporedu, „Atlantis“ treba da poleti u petak u 11:26 po lokalnom vremenu, što će biti njegov 33. let. Ali poslednji meteorološki izveštaji kažu da postoji samo 30% šanse da vreme bude prihvatljivo za sigurno lansiranje, tako se već očekuje da „lift-off“ bude pomeren za nedelju ili još kasnije. Inače, odbrojavanje protiče mirno. „Za sada nema nikakvih problema,“ istakao je za novinare Michael P. Moses, menadžer lansiranja. „Jedini problem je loše vreme.“
Gotovo milion gledalaca na Floridi očekuje da vidi spektakl.
Sva četiri astronauta — kapetan Ferguson; pukovnik-marinac Douglas G. Hurley; Dr Magnus; i Rex J. Walheim, penzionisani vazduhoplovni pukovnik — iskusni su svemirski letači, i svo četvoro će biti vrlo zaposleno tokom 12-dnevne misije, moseći preko 4 tone zaliha i rezervnih delova.
„Imati četvoro ljudi koji su sve to radili makar jednom ranije, dramatično će povećati našu efikasnost u orbiti,“ kaže kapetan Ferguson. Ali očekuje se da će poslednji dan pred sletanje biti posebno zgusnut, jer će četiri čoveka morati da urade sve ono što je normalno radilo šestoro ili sedmoro. „Atlantis“ bi trebalo da se vrati u Kenedijev svemirski centar 20. jula, mada NASA očekuje da bi misija moga da bude produžena za još jedan dan.

 

Ovaj je tekst preuzet s dozvolom urednika Astronomskog magazina (www.astronomija.co.rs) i autora članka (Draško I. Dragović).