Atlantis se vratio kući!

Sunday, May 24th, 2009, Author posted in Astronautika |

Sretno okončana misija raketoplana Atlantis

Vidulini

Trećeg dana “produženog vikenda” za astronaute raketoplana Atlantis NASA se odlučila za njegovo spuštanje na zemlju. Odgađanje slijetanja na Floridu zbog loših metereoloških uvjeta nije više imalo smisla te je raketoplan upućen za slijetanje u vojnu zrakoplovnu bazu Edwards u Kaliforniji. Kotači stajnog trapa raketoplana dodirnu su pistu u 17:39 po našem vremenu. Minutu kasnije raketoplan se zaustavio – misija je uspješno okončana.

Atlantis neposredno pred slijetanje u Edwards

Atlantis neposredno pred slijetanje u Edwards

Početak procedure slijetanja na Floridu trebao je započeti u 14:57, no dvadeset devet minuta prije ono je i definitivno odgođeno te je raketoplan upućen na pistu u kaliforniji.
Naredba za početak procedure slijetanja izdana je u 16:08. Od 16:24 do 16:27 raketni motori usporili su raketoplan i on je započeo put k Zemlji. Minutu kasnije izvršena je provjera letnih parametara i utvrđeno kako nema potrebe za finim korekcijama. Računala su odradila svoj posao baš onako kako su i programirana. U 16:59 nos raketoplana je podignut za 40° kako bi letjelica pravilno ponirala kroz atmosferu. Zaštitne termičke pločice morale su izdržati temperature na pojedinim dijelovima konstrukcije od preko 2000°C! Komunikacija s letjelicom nakratko se gubila u ovim trenucima zbog ionizirane plazme koja se stvara oko letjelice te onemogućava radio emisiju.

Kotači dodiruju tlo u 17:39!

Kotači dodiruju tlo u 17:39!

U 17:35 sati dvije snažne eksplozije (sonic boom) začule su se u Edwardsu. Znak da je Atlantis na dobrom putu prema bazi. Tri minute kasnije izvlači se stajni trap a krilati svemirski brod poput jedrilice prilazi pisti. Znatno brže i pod znatno većim kutom u odnosu na avione te je njime iznimno zahtjevno upravljati. Slijetanje na osunčanu pistu bilo je besprijekorno.
Odmah nakon slijetanja u 17:39, letjelici prilazi osoblje za prihvat i odmah se provodi brza inspekcija njezina stanja. Dvije minute prije 18:00 astronauti skidaju svemirska odijela, no još su se uvijek nalazili u letjelici koja se prije njihova izlaska mora ohladiti nakon vatrenog spuštanja iz svemira. 18:18 otvorena su vrata letjelice. Astronauti napuštaju Atlantis nešto prije 19:00 te tradicionalno obilaze oko letjelice u njenoj inspekciji – kao pravi piloti nakon leta.

Shematski plan leta raketoplana

Shematski plan leta raketoplana

Oko 20:00 sati astronauti odlaze na kratki medicinski pregled i uobičajni brifing nakon povijesne misije popravka svemirskog teleskopa Hubble. Najvjerojatnije tijekom sutrašnjeg dana avionom će biti prebačeni na Floridu. Atlantisa čeka zahtjevan posao prebacivanja “na leđa” specijalnog Boeinga-747 koji će ga vratiti u Kennedy-jev svemirski centar kroz desetak dana.
Misija je trajala 12 dana, 21 sat, 38 minuta i 19 sekundi. U njoj su sudjelovali sedmorica veličanstvenih;  Scott Altman, Gregory C. Johnson, Megan McArthur, John Grunsfeld, Mike Massimino, Andrew Feustel i Michael Good.

Marino Tumpić