Andromeda, kraj priče!?

Friday, August 31st, 2012, Author posted in Astronautika |

Nakon jučerašnjih neslužbenih informacija o mogućem gašenju radio emisije HRT2  Andromeda, emisija o svemiru“ danas je prema riječima Ante Radonića to postala činjenica. S HRT2 pristigle su informacije koje potvrđuju kako je Andromeda završila svoj životni put. Punih 15 godina popularizacije znanosti i tehnike koje su Tanja Devčić i Ante Radonić s suradnicima i gostima te slušateljima vjerno i predano odrađivali završilo je. Suhoparno objašnjenje kako se ne radi o ukidanju „obrazovnog“ programa s HRT obzirom emisija dobiva (razvodnjenog, op.a.) nasljednika nije zadovoljilo brojne slušatelje, ljude željne znanja i astronome koji su promptno reagirali. Nataša Bek pokrenula je facebook grupu (Andromeda, za ostanak emisije o svemiru) koja je u svega 48 sati prikupila preko 2100 članova u namjeri očuvanja emisije. Nije pomoglo. Odluka HRT je već donesena.
Objektivno gledano, HRT ima svoje službe i ljude, na osnovu njihove stručnosti emisije nastaju, nestaju, evoluiraju.. Taj dio priče o Andromedi ali i svakoj drugoj emisiji treba poštovati. Istovremeno, isti taj HRT ima zakonsku obvezu da kao nacionalni medij javnosti pruža određenu količinu informacija o znanosti i tehnici. Paralelno s time, javnost, kojoj je emisija namijenjena i koja putem nameta, poreza, pretplata omogućava opstojnost HRTa i njihovih zaposlenika (od ravnatelja do vanjskih suradnika i obrnuto) ima pravo izraziti svoje mišljenje i moderirati sadržaj koji će se predstaviti javosti. U ovom slučaju nešto je u nekom ljudskom mozgu pošlo na krivu stranu. Neka je! Ljudi koji su na ovaj ili onaj način vezani za Andromedu izdržati će. Svoju su brojnost i snagu pokazali upravo na facebook grupi. Popularizacija javnosti još je uvijek u srcima entuzijasta koji svoje vrijeme, znanje, vještine (počesto potpuno besplatno, pa i na vlastiti trošak) poklanjaju Hrvatskoj javnosti. Andromeda će se u poznatom, oproštajnom izdanju, „ukazati“ naredna dva utorka na HRT2. Kraj priče? Ne!
Evo što Ante Radonić o tome kaže;
Hvala velika svima na podršci i akcijama koje su bile prave. Napravili ste veliki i sjajan posao o kojemu će mnogi moći razmišljati i koristiti ovo iskustvo u vremenu koje nas čeka. Ovo će puno pomoći onima koji će jednoga dana nastaviti Andromedu. Na kraju krajeva, ni slavni program Apollo nije mogao da se odmah nastavi. Ali Andromeda valjda neće toliko čekati.
Lijep pozdrav svima ! 🙂
Što se i da li se nešto “valja u pozadini” pokazati će vrijeme… 🙂 Uostalom, i nakon “Aliena III” trebalo je sve završiti pa ipak…