TRANQUILITY – NOVI MODUL ZA ISS

Tuesday, April 21st, 2009, Author posted in Astronautika |

Završena prava borba javnosti i NASAe za imenovanje novog modula na ISS

Novi američki modul za ISS radne oznake “Node 3” nakon javnog glasanja i velike rasprave u NASAinim redovima napokon je dobio i službeni naziv – Tranquility.

Novo, službeno ime za modul ISSa

Novo, službeno ime za modul ISSa

Američka svemirska agencija je u cilju popularizacije astronautike organizirala javno glasanje putem interneta o službenom imenu novog modula za Međunarodnu svemirsku postaju koji se gradio pod radnim imenom “Node 3”. S njihove strane bilo je predloženo nekoliko imena ali je ostavljena i mogućnost da svaki zainteresirani pojedinac predloži i neko drugo ime mimo postojećih. Stephen Colbert, voditelj jednog od najpopularnijih TV-showa “The Colbert Report” predložio je da se novi modul nazove po njemu, a u svojim TV nastupima u tome je dobio podršku iznimno velikog broja gledatelja! Po završetku kampanje davanja imena modulu 20. marta, u koju se uključilo gotovo milijun i dvjesto tisuća ljudi, njegovo je ime imalo najveću podršku.

Iako je po završetku glasanja Colbert slavodobitno izjavljivao kako će “njegovo ime letjeti svemirom” u NASAi nisu bili oduševljeni tim prijedlogom. Nakon dvadesetak dana vijećanja, ipak su uspjeli pronaći “rupu” u pravilniku glasačke kampanje i drugim odlukama te naziv ” Stephen Colbert” usprkos najvećoj potpori glasača ipak nije usvojen!

Bill Gerstenmaier, jedan od administratora za Svemirske operacije pri NASAi se u svom obraćanju medijima zahvalio svima koji su sudjelovali u kampanji, riječima kako je javnost napravila fantastičan posao svojim mnogobrojnim glasovima i prijedlozima. Objasnio je kako se moduli ISSa ne mogu nazivati prema živućim ljudima te je NASA prihvatila slijedeći prijedlog po broju glasova – Tranquility (također predložen od strane glasačkog tijela).

Logo pokretne traka za vježbanje nazvane COLBERT

Logo pokretne traka za vježbanje nazvane COLBERT

Naziv Tranquiliti (Tišina, Mir, Spokojstvo) odabran je kao prigodan, a argument je i četrdeseta obljetnica slijetanja Apolla 11 na Mjesec u području “Mare Tranquility” (More Tišine) te simbolika u budućim misijama povratka čovjeka na Mjesec gdje će ISS odigrati važnu ulogu.
Modul Tranquility izrađuje se u Italiji i kada se spoji na ISS predstavljat će važnu nadogradnju radnog prostora astronauta te poslužiti kao osnovica za smještaj specijalne panoramske kupole.

Ipak da ne bi ovom svojom odlukom u javnosti izazvali buru negodovanja, NASA se odlučila na svojevrsni kompromis; COLBERT (Combined Operational Load Bearing External Resistance Treadmill) će ipak letjeti svemirom i to kao naziv uređaja za održavanje kondicije astronauta, poznatiji kao pokretna traka za trčanje iz gimnastičkih dvorana, a biti će smješten upravo u novoimenovanom modulu! Na opće iznenađenje čak se i sam Colbert složio s ovakvim riješenjem.

U ovom trenutku Tranquility se sprema za put iz Europe u Ameriku, a njegovo lansiranje biti će obavljeno raketoplanom Endeavour u februaru slijedeće godine. S druge strane COLBERT kreće k ISSu već tijekom avgusta ove godine raketoplanom Discovery kako bi proširena posada od šestero članova mogla redovno vježbati u svemiru radi održanja kondicije i očuvanja koštane mase što je jedan od najvećih problema dugotrajnih svemirskih letova.