Svemirski brod u borbi za goli život

Thursday, November 12th, 2009, Author posted in Astronautika |
Nesretna Japanska letjelica Hayabusa iznad asteroida Itokawa, umjetnički prikaz

Nesretna Japanska letjelica Hayabusa iznad asteroida Itokawa, umjetnički prikaz

Vidulini

Japanska robotička letjelica Hayabusa ušla je u deveti krug svemirskog pakla. Tehnički i drugi problemi koji od samog lansiranja tijekom svibnja 2003. prate ovu letjelicu sada su kuluminirali otkazom i trećeg od četiri ionska motora. Blok D ionskog pogona otkazao je ovog vikenda. Telemetrijskom provjerom podataka ustanovljen je potpuni otkaz rada ovog ionskog motora.

Znanstvenicima iz Japanske svemirske agencije (JAXA) sada predstoji samo nada kako je blok C još uvijek u operativnom stanju budući je on radi uočenih anomalija ugašen još početkom ove godine. Letjelica je od tada usmjeravana i pogonjena k Zemlji samo s blokom D ionskog pogona. Blokovi A i B otkazali su još ranije tijekom godina.

Hayabusa je jedina letjelica koja je (2005.) sletjela (čak i neplanirano!) na neki asteroid (Itokawa), pokupila uzorke materijala (mada je i ovo upitno obzirom na komunikacijske i druge pogreške koje nisu potvrdile ispaljivanje projektila i skupljanje uzoraka!) u namjeri da ih se dopremi na Zemlju radi analize.

Prema planu misije bilo je predviđeno da se letjelica vrati 2007. godine. Kvar na klasičnom raketnom pogonu, proglem s istjecanjem goriva, te anomalije na orijentacijskom, komunikacijskom i računalnom sustavu odgodili su njezin povratak slabašnim ionskim motorima za 2010.

JAXA sada radi eksperimente s već mjesecima ugašenim blok C motorom ionskom pogona, istovremeno izračunavajući novu trajektoriju za veoma neizvjestan povratak letjelice. Svi ionski motori otkazali su poradi problema s napajanjem i izvjesno je kako se to svakog trena može ponoviti i na jedinom preostalom motoru upitne ispravnosti. Dogodi li se to letjelica je zauvijek izgubljena.

Tehnološki vijek ionskih motora iznosi na tisuće radnih sati, no Hayabusini motori već su odradili daleko više od inženjerskih mogućnosti. Preko 40.000 radnih sati (1700 dana!) uzastopnog kontinuiranog rada izgleda da je ipak bilo previše za pogonski sustav “izmišljen” tek prije koju godinu, najprije u znanstveno fantastičnim filmovima a tek onda i u stvarnosti.

Biti će neizvjesno do kraja, izjavili su u JAXA povodom ovih tehničkih problema. Realno gledano šanse da letjelica ipak (makar i u novom zakašnjenju) dopremi uzorke na Zemlju sada se izražavaju u promilima. Ipak kontrolori misije pokušat će nemoguće. Iskustva prikupljena tijekom misije ove letjelice poslužiti će pri planiranju i provedbi nekih budućih robotičkih istraživača.
S znanstvenog stjališta, Hayabusa je već odradila veliki posao. Uspije li se ipak dovući do Zemlje biti će to šlag na torti od barem deset katova.

Inače, ima i jedan zgodan vic na temu otkaza trećeg od ukupno četiri (doduše avionska) motora: Krenu ranim jutrom Muju i Haso avionom u Ameriku gdje bi trebali stići oko 15 sati. Svako malo iznad Atlantika pilot se oglašava riječima; Cijenjeni putnici otkazao nam je motor broj 1. Nema razloga za brigu ovo je avion s četiri motora. Zbog otkaza motora broj 1 kasniti ćemo dvadesetak minuta…Tako priča pilot i kada je otkazao motor broj dva, a nedugo zatim i motor broj tri…Na to će Muju Hasi..E bolan Haso ako nam otkaže i ovaj četvrti motor mi ne stignemo do ponoći u Ameriku… E pa upravo se u takvoj ili malo težoj situaciji sada nalazi Hayabusa!

Marino Tumpić