SUNCE OŠTETILO INDIJSKU LETJELICU OKO MJESECA ?

Tuesday, July 21st, 2009, Author posted in Astronautika |
Indijska letjelica Chandrayaan-1

Indijska letjelica Chandrayaan-1

Vidulini

Prema riječima direktora Indijske svemirske agencije Madhavan Naira, životni vijek njihove prve robotičke letjelice u orbiti oko Mjeseca (Chandrayaan-1) moguće će biti kraći od planiranog. Naime, indijci su objavili kako letjelica ima ozbiljnih problema oko orijentacije u prostoru i to iz razloga jer je otkazao sustav za orijentaciju temeljen na senzoru za očitavanje položaja zvijezda. Da je riječ o ozbiljnoj situaciji svjedoči i njihovo priznanje kako je letjelica u trenutku otkaza ovog sustava zamalo bila izgubljena. Ipak inženjeri misije uspjeli su drugim instrumentima (kamerama za snimanje Mjeseca) i žiroskopima te uz veliki napor programera (novi programski paket za interpolaciju takvih podataka) nadoknaditi gubitak osnovnog orijentacijskog sustava. Neizvjesno je koliko ćemo još vremena moći držati letjelicu pod kontrolom na ovaj način, kaže Madhavan Nair!
Nije objavljeno kada se točno dogodio kvar na sustavu za orijentaciju, no sudeći prema promjeni orbite tijekom svibnja, kvar je najvjerojatnije tada nastao. letjelica je podignuta na sigurniju orbitu kako bi kompenzacijski sustav mogao održavati letjelicu u operativnom stanju.

Nitko nezna zašto je došlo do kvara sustava za orijentaciju letjelice, no moguće je da je uzrok otkaza senzora u intenzivnom Sunčevom zračenju koje ga je nepovratno oštetilo, kaže Nair. Obzirom se Sunce tijekom ovih godina nalazi u minimumu svoje aktivnosti ovakve izjave treba ipak uzeti s rezervom!

Iako druga oprema i instrumenti na letjelici nisu direktno zavisni od neispravnog sustava za orijentaciju te se nalaze u dobrom stanju, oni sami za sebe nemogu odraditi posao ako letjelica nije ispravno pozicionirana. Stoga u Indiji razmišljaju i prijevremenom kraju misije. Nair u tom smislu dodaje kako je letjelica odradila oko 90% planiranih zadataka, te omogućila sticanje neprocijenjivog iskustva za planiranje i opremanje narednih Indijskih letjelica koje će biti upućene u međuplanetarni prostor.

Lansiran u listopadu prošle godine, Chandrayaan-1 predstavlja vrhunac Indijskog svemirskog programa i dokaz kako se u toj mnogoljudnoj zemlji nalaze ljudi, znanost i tehnika na nivou sposobnom za velike samostalne svemirske misije. No, poput drugih svemirskih agencija diljem svijeta i indijska (ISRO) je u ovom projektu sudjelovala s SAD, Europljanima i Rusima. Takvi aranžmani omogućavaju smanjenje troškova i izgradnju pojedinih instrumenata za koje su domicilni resursi nedovoljni.
U narednim godinama slijede nove indijske misije k Mjesecu, Suncu i najvjerojatnije Veneri. Neskriveni je cilj da se tijekom narednih nekoliko godina (oko 2015) u svemir lansira kapsula s astronautom. Na tom poslu Indija aktivno surađuje s Rusima, a u svemirski program uključen je veliki broj domaćih inženjera i tehničara, posebice mladih u koje Indija ulaže velika financijska i druga sredstva kako bi mnoguljudnu zemlju znanjem i tehnologijom izdignuli iz ralja siromaštva.

Marino Tumpić