Sjeverna Koreja lansirala satelit?

Tuesday, April 21st, 2009, Author posted in Astronautika |

Rano jutros u 04:30 po naše vremenu sa teritorija Sjeverne Koreje put svemira krenuo je zagonetni raketni projektil koji već mjesecima plijeni pažnju svjetske javnosti. Što se zapravo dogodilo u desetak minuta “straha”, kako su najavu SjevernoKorejskog lansiranja predstavljale SAD? Kratki i jasni odgovor je – ništa! Ništa što bi u ovom konkretnom slučaju ugrozilo svjetski poredak od strane SjevernoKorejske rakete a nije bilo ni proturaketnog odgovora alijanse SAD i Japana. Rusija i Kina poslovično su suzdržane oko cijelog slučaja. Ipak, krenimo redom.

Lansirna platforma

Lansirna platforma

Korejski je poluotok prije ne toliko puno desetljeća bio masovno stratište domicilnih i imperijalističkih vojnih snaga. Duboki ljudski ožiljci i podjela napaćene Zemlje ni danas nisu zaboravljena stvar. Vremenom je “južnjacima” krenulo na bolje obzirom su postali jedna od američkih saveznih država (čitaj – vojnih baza), dok su sjevernjaci zabrazdili u teške ekonomske probleme i agresivan totalitarizam. No jedno je na obje strane poluotoka ostalo isto – ogromne investicije u vojni establišment i prateća istraživanja. Na SjevernoKorejskoj strani veliki znanstveno-tehnički ali i financijski potencijal uložen je na područje kemijskih i bioloških agenasa (lijep izraz za smrtonosne bojne otrove, op.a.), istraživanja na području izrade atomske bombe, klasičnu vojnu tehniku – i tehničke tvorevine koje mogu dopremiti poneke “artikle” iz vojnog asortimana daleko na izabrane ciljeve diljem svijeta. Naravno, riječ je o raketama! “Slobodni svijet” oštro je osudio pokušaj Sjeverne Koreje da lansira (službeno proklamirani) prvi mirnodopski satelit, pravdajući svoj stav kako se zapravo radi o testiranju vojnog interkontinentalnog projektila.Kakve li ironije!

Većina raketa nosača svemirskih letjelica tkz. svemirskih sila diljem svijeta zapravo su tek neznatno modificirani vojni projektili. Moderni imperijalisti posjeduju mogućnosti napada na ma koju državu ili ciljani objekt bilo gdje na planeti, ali mogućnost da još netko može to isto teški je udarac njihovom egou. Sjeverna Koreja tehnološki je sposobna lansirati satelit u orbitu, a samim time i dosegnuti “neprikladnim sadržajem” američko tlo. To je danas rano ujutro, svega koji sat prije nego smo se probudili postala činjenica.

Lansirna vrata Sjeverno Korejske rakete

Lansirna vrata Sjeverno Korejske rakete

Ipak, u 04:30 sati s raketnog poligona Musudan-ri na sjevereoistoku Sjeverne Koreje poletjela je višestupanjska raketa Unha-2, modificirani vojni projektil tipa Taepodong-2, koja je prema tamošnjim izvorima u svemir ponjela funkcionalni prototip prvog SjevernoKorejskog znanstvenog satelita. Prvi stupanj rakete odradio je svoj posao te nakon planiranog odvajanja pao u more 280km daleko od Japanske obale. Drugi stupanj rakete je također uspješno izvršio zadaću te pao 1260km sjeveroistočno od Japana u Pacifik. Niti prvi niti drugi stupanj nisu padom povrijedili teritorijalni prostor ikoje zemlje, niti su prouzročili ikakovu štetu. Što se dogodilo s korisnim teretom? Da li je na vrhu rakete bio mali telekomunikacijski satelit (a najvjerojatnije je!) te je li on ubačen u putanju oko Zemlje znati će se danas tijekom dana. Ukoliko neimenovani satelit pošalje na Zemlju kakove podatke ili fotografije biti će to trijumf Sjeverne Koreje i dokaz o “mirnodopskom” svemirskom programu. Kako god, nakon Irana Sjeverna Koreja postala je nova, osma, svemirska sila na svijetu.

Računalni prikaz leta Sjeverno Korejske rakete, visoko iznad Japana put svemira

Računalni prikaz leta Sjeverno Korejske rakete, visoko iznad Japana put svemira

Bez obzira na pažljivo modulirane proteste predsjednika SAD, Japana, Južne Koreje..podsjećanje na rezolucije UN-a (SAD poziva i ignorira UN već prema potrebi) i neviđenu medijsku kampanju Daleki istok pokazuje koliko je krhki svjetski poredak ustanovljen na principu sile i protusile.

Dok su nadmoćniji u ofenzivi oni slabiji su dobra dječica koja slušaju naputke vrhovnog poglavice i bivaju sretni kada novcem svojih građana moraju platiti pet minuta slave u njegovom društvu. No povremeno se dogodi da neki od njih neće slušati. U konkretnom slučaju Sjeverna Koreja, nedavno i Iran, postaju svemirske sile svijesne da bi atomska bomba koju zaista mogu (da hoće) baciti bilo gdje na planeti (pa i na Washington ili Moskvu) uzrokovala i njihovo totalno masovnu uništenje. Svijet živi na principu mrkve i batine i oboje se obilato koriste u pregovaranjima i zauzimanju pozicija pregovaranja. Smatram kako se sada, dok čitate ove retke u svemiru zaista nalazi mali SjevernoKorejski satelit. Ma kakve bile njegove mogućnosti i ma što on radio, neće ugroziti svjetski poredak. Sjetimo se Sputnjika, Gagarina, Apolla, Sojuza..Slobodni dio svijeta se ponosi ovim svemirskim uspjesima. Nadajmo se kako će jutros lansirana raketa zapravo pomoći svijetu da shvati kako smo svi ranjivi i međuzavisni na Plavoj točci u Beskraju koja je naš jedini dom.