Šestorica “krenula” na Mars

Tuesday, April 21st, 2009, Author posted in Astronautika |

31. ožujka 2009. godine, popodne po našem vremenu, šestorica izabranih kandidata krenulo je u simuliranu misiju na Mars. Posljednje pripreme prije zatvaranja hermetičnih vrata kompleksa koji nalikuje svemirskom brodu namijenjenom za pu k Marsu značile su zadnji neposredni kontakt posade s vanjskim svijetom. Eksperiment koji zajedno provode Moskovski Institut za biomedicinsku problematiku (IBPM) i Europska svemirska agencija (ESA) odvija se u Moskvi. Punih 105 dana trajati će skraćena verzija zamišljenog puta na Mars (koji će u stvarnosti trajati više od 500 dana) u kojoj šestorica izabranika među 5600 prijavljenih kandidata moraju izdržati sve nedaće potencijalnog puta k crvenom planetu.

Posada ekspedicije MARS 105 prije ulaska u model svemirskog broda

Posada ekspedicije MARS 105 prije ulaska u model svemirskog broda

Dvoje Europljana Oliver Knickel (34) Njemački inženjer i Cyrille Fournier (40) Francuski pilot te četvorica Rusa; Oleg Artemyez (37) i Sergei Ryazansky (34) oboje astronauti te liječnik Alexei Baranov (34) i sportski psiholog Alexei Shpakov (25) članovi su ekspedicije. Posada MARS-105 eksperimenta živjeti će i raditi tri i pol mjeseca u skučenim uvjetima modela svemirskog broda koji ima šest zasebnih odjeljaka u kojima su pripremljene; dnevna sobu, kuhinja, blagovaonica, toalet i kupatilo te kontrolna soba.

Izgled modela postrojenja MARS 105

Izgled modela postrojenja MARS 105

Pored njih tu se još nalazi i simulator letjelice za slijetanje na Mars te mala liječnička ordinacija. Ova dva potonja modula koristiti će i druga ekspedicija čiji se početak 500 dana duge misije (MARS 500) očekuje krajem ove godine. Tijekom trajanja misije astronauti će proživljavati uvjete slične stvarnoj misiji kada do nje dođe kroz nekoliko desetljeća. Vremenski odmak pri radio vezi koji će iznositi i do dvadeset minuta, rješavanje problema uzrokovanih otkazom pojedinih uređaja na brodu, socijalne i društvene prilike među članovima posade u skučenim uvjetima i pri napornim psihofizičkim preprekama, zdravstvene probleme, održavanje malog zelenog vrta iz kojeg će uzimati dio hrane, upotreba konzerviranih namirnica, problem reciklaže vode i zraka… samo su neke od zadaća koje očekuju dobrovoljce koji pored toga moraju svakodnevno vježbati, održavati opremu i instrumente, obavljati znanstvena istraživanja i dr.

Članovi posade MARS 105 prošli su zahtjevnu selekciju i treninge

Članovi posade MARS 105 prošli su zahtjevnu selekciju i treninge

Cijelo vrijeme biti će nadzirani od strane “Zemaljskog” kontrolnog centra, poput stanara u “reality-showu” poznatog u javnosti kao “Big Brother”. Treba spomenuti kako je “Big Brother manija” nastala upravo na tragu sličnih eksperimenata iz osamdesetih godina kada su znanstvenici pokušali napraviti zdanje neovisno od okoline, sa svim aspektima neophodnim za preživljavanje bez ikakvog kontakta s vanjskim svijetom. Eksperimenti pod nazivom “BIOSPHERE 1 i 2” podrazumijevali su izgradnju nezavisnog ekosustava čije bi se inačice jednog dana mogle sagraditi na Mjesecu i Marsu.

Ovakvi eksperimenti omogućiti će stvarnu misiju na Mars u budućnosti

Ovakvi eksperimenti omogućiti će stvarnu misiju na Mars u budućnosti

Realizacija istih bila je tek djelomična, a mediji su ubrzo shvatili kako se nekolicina ljudi u skučenom prostoru nadgledana kamerama može itekako dobro prodati milijunskom gledateljstvu… MARS 105 kompleks nalazi se u sklopu istraživačkog odjeljka IBPM instituta u Moskvi. Obzirom na dobre pripreme smatra se kao bi šestorica dobrovoljaca trebala uspješno odraditi ciljeve misije.