Lansiran Endeavour u šestom pokušaju

Tuesday, July 21st, 2009, Author posted in Astronautika |
Lansiranje Endeavoura s raketodroma na Floridi

Lansiranje Endeavoura s raketodroma na Floridi

Vidulini

Nakon pet neuspjelih procedura lansiranja američki raketoplan Endeavour napokon je u šestom pokušaju, jučer u 02:03 sata po našem vremenu, uspješno lansiran s Floride k Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Višetjedna odgađanja uzrokovalo je dijelom loše vrijeme na Floridi a dijelom tehnički problemi usljed nekontroliranog curenja raketnog goriva iz velikog vanjskog rezervoara za gorivo.

Sedam članova posade pod vodstvom zapovjednika misije Marka Polansky jedanaest će dana provesti na ISSu kako bi dovršilo radove na japanaskom svemirskom laboratoriju. Da je kojim slučajem i ovaj pokušaj lansiranja bio neuspješan raketoplan bi morao sačekati na Zemlji sve do kraja srpnja kako bi Ruski bespilotni transportni brod Progres mogao nesmetano biti lansiran i pristati na ISS.

Posadu raketoplana čini šest amerikanaca i jedan kanađnin. Oni će se pridružiti međunarodnoj posadi od šest članova koji borave na ISS u sklopu “Ekspedicije 20”. Sveukupno će tada na ISS boraviti rekordan broj od 13-tero astronauta. Pristajanje na ISS je planirano za danas (petak). Pored kompletiranja japanskog laboratorija Kibo, astronauti će zamijeniti dio baterija na ISSu te izvršiti nekoliko svemirskih šetnji. Sobom donose i veliki broj potrepština nužnih za permanentni boravak astonauta u svemiru, a prilikom povratka na Zemlju u planu je dijelomična zamjena postojeće posade na ISS. Tako će japanskog astronauta Koichi Wakata zamijeniti amerikanac Tim Kopra.

tpali dijelovi termoizolacije vanjskog rezervoara koji prilikom lansiranja mogu oštetiti svemirski brod i onemogućiti njegov siguran povratak kroz atmosferu na Zemlju.

tpali dijelovi termoizolacije vanjskog rezervoara koji prilikom lansiranja mogu oštetiti svemirski brod i onemogućiti njegov siguran povratak kroz atmosferu na Zemlju.

Današnje analize snimaka lansiranja pokazale su veliki broj malenih komadića izolacije otpalih s vanjskog rezervorara kako udaraju u krilo raketoplana. Zasad nema razloga alarmu no astronaute u svemiru očekuje zahtjevna inspekcija integriteta raketoplana kako bi se preduhitrio katastrofičan scenario raspada letjelice pri povratku na Zemlju usljed oštećenja termičke izolacije.

Ovo je 127. po redu let američkih raketoplana u svemir, a 23. po redu prema ISSu. Tijekom ove godine ispratili smo dvije uspješne misije raketoplana. Prije “umirovljenja” flote od tri preostala raketoplana tijekom 2010. oni će još sedam puta letjeti u svemir. Iako je gašenje programa “space shuttle” već davno najavljeno za 2010. godinu, sve se češće čuju nesužbene informacije kako će barem jedan raketoplan ostati u operativnoj upotrebi sve dok se nova serija američkih svemirskih brodova ne osposobi za letove (negdje oko 2015.). Moguće je da se čak odobri po jedna misija godišnje tijekom perioda 2010.-2015.

ISS i Endeavoru će ovih dana navečer biti moguće vidjeti kako prolaze iznad naših krajeva. Uočite li sjajnu putujuću “zvijezdicu” kako u tišini gmiže među zvijezdama znajte kako se tamo gore trinaestero hrabrih ljudi nalazi na tragu svemirskog doba koje nas očekuje desetljećima ili stoljećima daleko od sadašnjosti.

Marino Tumpić