Kina spremna za lansiranje letjelice na Mars

Monday, June 1st, 2009, Author posted in Astronautika |

Vidulini

Prva kineska letjelica za istraživanje Marsa Yinguo-1 u cijelosti je izgrađena, testirana te je spremna za let k Marsu, izjavili su iz Shanghai Academy of Space Flight Technology.

Riječ je o prvoj svemirskoj misiji porijeklom iz Kine koja će istraživati drugi planet Sunčeva sustava. Dosad su Kineske letjelice lansirane u Zemljinu i Mjesečevu orbitu.

Yinghuo-1 namijenjen je za orbitiranje oko Marsa, snimanje Marsove površine te istraživanje klimatskih promjena na “crvenoj planeti”. Obzirom je riječ o svojevrsnom pionirskom pothvatu Kineske astronautike letjelica ima zadatak ispitati tehnološke mogućnosti ugrađene opreme ali i navigacijsko-komunikacijske mogućnosti kontrolnog centra u Kini, kao priprema za naredne, zahtjevnije, misije. Letjelica će se lansirati tijekom ove godine iz Rusije, kao dopunski teret uz Rusku misiju Phobos-Grunt.

Nakon više od deset mjeseci leta i prijeđenih gotovo 400 milijuna kilometara predviđena je da tijekom najmanje dvije godine bude operativna u Marsovoj orbiti. Nešto prije ulaska u orbitu oko Marsa Yinguo-1 će se odvojiti od Ruske letjelice namijenjene istraživanju Marsova mjeseca Phobos te zauzeti elipričnu putanju s karakteristikama 800×80.000km.

Ipak, samo lansiranje Yinguo-1 tijekom ove godine nije potpuno sigurno, obzirom na još uvijek neslužbene glasine iz Rusije o mogućoj odgodi lansiranja njihove misije Phobos-Grunt poradi tehničkih i financijskih problema.

Ilustrativni prikaz prve Kineske misije za istraživanje Marsa

Ilustrativni prikaz prve Kineske misije za istraživanje Marsa

Riječ je o letjelici dimenzija 75x75x60cm, mase 110kg, opremljenoj s dva solarna panela ukupne dužine od 5.6m koji će davati 90-180W električne energije. Stabilizacija letjelice vršiti će se u sve tri osi. Komunikaciju s Zemljom obavljati će pomoću tanjuraste antene promjera skoro 1m. Dvije kamere za snimanje Marsove površine čine glavni korpus znanstvenih instrumenata na letjelici.

Marino Tumpić