GOCE – najseksi letjelica je lansirana

Tuesday, April 21st, 2009, Author posted in Astronautika |

Jedna od najelegantnijih letjelica svih vremena, ili kako su ju u medijima prozvali – najseksi letjelica, pod nazivom GOCE uspješno je u utorak, 17. ožujka 2009. godine u 15:21 sati po našem vremenu lansirana s Ruskog kozmodroma Plesetsk, na sjeverozapadu Rusije. Riječ je o proizvodu Europske svemirske agencije; Europe Gravity field and steady-state Ocean Circulation Explorer (GOCE) čija je namjena istraživanje na polju gravitacije i opažanje Zemlje. Kao raketa nosilica poslužila je Ruska balistička raketa Breze KM, za vrijeme hladnog rata namijenjena nošenju nuklearnih bojevih glava! Lansiranje ove letjelice bilo je izvorno planirano još tijekom rujna prošle godine. No tada ali i prije nekoliko dana stopirano je zbog problema na raketi nosaču. Sada je letjelica napokon u orbiti i svi možemo odahnuti, izjavio je Mark Drinkwater iz ESA-e.

Sustavi satelita GOCE

Sustavi satelita GOCE

Ruska raketa svoj je posao odradila besprijekorno. GOCE je prva letjelica iz nove generacije ESA-inih satelita koji imaju za cilj istraživanje Zemlje, s naglaskom na razumijevanje klimatskih promjena. Specifičnost ove misije je mapiranje Zemljina gravitacijskog polja s dosad neviđenom preciznošću. Letjelica će opažati pomake vodenih masa u oceanima, zemljotrese, promjene nivoa razine vode, vulkanizam i dr. Pet metara dugačka letjelica u obliku osmerokuta mase 1100 kg nalaziti će se u veoma niskoj orbiti – svega 260 km iznad Zemlje, kako bi bila u stanju zamijetiti i najmanje promjene u Zemljinom gravitacijskom polju. Cijela je letjelica zapravo iznimno kompleksni uređaj – “gradiometer”, koji će bez parazitskih signala mjeriti oscilacije test mase smještene unutar letjelice uzrokovane oscilacijama Zemljina gravitacijskog polja.

Satelit GOCE i znanstveni tim koji ga je konstruirao

Satelit GOCE i znanstveni tim koji ga je konstruirao

Na GOCE se nalaze posebno dizajnirani solarni paneli u obliku krila koji moraju dati dovoljno električne energije za rad računalnih i drugih sustava letjelice. Tijekom leta GOCE će svakih devedesetak minuta obletjeti oko Zemlje i pri tome biti izložena temperaturnim varijacijama od +160° do -170°C. Kontakt s letjelicom uspješno je uspostavljen preko nadzorne radio postaje Kiruna u Švedskoj, a misijom upravlja kontrolni centar u Darmstadtu (Njemačka). Tijekom dana došlo je do manjih problema u radu letjelice no oni su uspješno otklonjeni. Očekuje se kako će GOCE u orbiti provesti najmanje dvije godine, koliko joj je i predviđen radni vijek.