Djeca nude riješenja za spas rovera Spirit na Marsu

Thursday, June 4th, 2009, Author posted in Astronautika |

Vidulini

NASAin rover Spirit zaglavio je u pješčanoj zamci sredinom svibnja i otada veliki tim inženjera NASAe pokušava ustanoviti što se točno dogodilo te kako izvući rovera iz veoma neugodne pozicije. U iznalaženje riješenja samoinicijativno se uključuje i javnost a posebice je zanimljiv prijedlog riješenja u NASAin JPL stigao od strane sedmogodišnjeg dječaka – Juliana.

Simualcija terena na kojem je zapeo Spirit

Simualcija terena na kojem je zapeo Spirit

Za vrijeme dok se u specijalnom laboratoriju JPLA-a izrađuje vjerna preslika terena u kojem se našao rover Spirit, pomoću rovera blizanca (koji prolazi kroz identične simulirane situacije kada se roveri na Marsu nadju u problemu) pokušava se iznaći način kako izaći iz opasnih pješčanih zamki koje vrebaju na Marsu.

Sedmogodišnji Julian posalo je email s crtežom kako on vidi da bi NASA mogla izvući ukopani rover. Julian je nacrtao rover koji bi pokretnu robot ruku na kojoj se nalaze kamere upotrijebio kao polugu za podizanje i guranje rovera uz istovremeni rad svih kotača. Julian vjeruje kako bi na taj način Spirit izašao iz pješčanog nanosa. U NASA su oduševljeni tom idejom te je John Callas, jedan od voditelja projekta Mars rovera iz JPL-a, sedmogodišnjaku poručio kako ima osigurano mjesto inženjera ukoliko i dalje nastavi s takvim razmišljanjima.

Skica sedmogodišnjeg Juliana - prijedlog NASAi kako izvući rover iz pjeska

Skica sedmogodišnjeg Juliana - prijedlog NASAi kako izvući rover iz pjeska

NASA također planira da upotrijebi robot ruku s kamerama za pomoć Spiritu, no na malo drugačiji način. Pokušati će izraditi set naredbi kako bi se kamera spustila i pogledala ispod tijela rovera. Tako nešto nije nikada bilo planirano, a za početak načiniti će se simulacija postupka na tkz. “mock up” modelu Spirita u laboratoriju. Slično će pokušati i drugi rover na Marsu – Opportunity a tek tada će se to načiniti i na Spiritu.

Spirit, koji je inače bio predviđen za tromjesečni rad na Marsu, svoj je radni vijek višestruko prošao. Punih pet godina marljivi robot istražuje Marsovo tlo. No ne bez problema. Jedan od šest pogonskih kotača još je prije par godina izbačen iz upotrebe i rover ga poput balasta “vuče” za sobom. Tijekom travnja njegovo se računalo u nekoliko navrata “zblesiralo” te je bila potrebna zahtjevna programerska operacija kako bi sve došlo pod kontrolu. Kada se činilo da je problemima došao kraj, računalni sustav za navigaciju nije na vrijeme pretpostavio da se rover nalazi na nesigurnoj dionici puta. Dok su računala na roveru i Zemlji te operateri shvatili što se događa, da se rover jako ukopao u pijesak, bilo je prekasno.

Snimak ukopanih zadnjih kotača Spirita na Marsu

Snimak ukopanih zadnjih kotača Spirita na Marsu

Planerima misije sada je glavni problem da li je rover samo ukopan u pijesak ili se prilikom ukopavanja donjim postrojem naslonio na kamen koji se nazire na samopreglednim snimkama. Ukoliko je riječ o tome, misija izvlačenja rovera biti će veoma teška, no u NASA se nadaju da će iznaći riješenje. Ne pomognu li “klasične” metode, moguće da se odluče i za neke “egzotične postupke” – možda čak nešto slično poput Julianova prijedloga!

U cijeloj priči oko ovih loših vijesti ima i jedna dobra. Nedavne male pijavice očistile su Spiritove solarne panele te on sada ima 80% snage. To je i više nego dovoljno za normalan rad robota, uključujući i pojačane napore koji mu uskoro slijede.

Callas je istaknuo da je stanje alarmantno ali da još uvijek nije bezizlazno, no da moraju biti veoma oprezni s bilo kakvim pomacima rovera jer bi u slučaju da cijeli postroj legne na pijesak mobilnost rovera zauvijek bila izgubljena i mogao bi nastaviti istraživanja samo kao nepokretna istraživačka stanica. U sadašnjoj poziciji Spirit vjernojatno ne bi mogao preživjeti narednu Marsovu zimu.

Marino Tumpić