Atlantis kreće prema Hubbleu

Friday, May 1st, 2009, Author posted in Astronautika |
Logo misije popravka svemirskog teleskopa

Logo misije popravka svemirskog teleskopa

Servisna misija prema Hubbleovom svemirskom teleskopu kreće 11. svibnja, sažetak je NASAina priopćenja za javnost od 30. travnja.
Dugo očekivana misija popravka najpoznatijeg svemirskog teleskopa napokon je pred realizacijom. U ljeto prošle godine, tek nekoliko dana pred lansiranje dogodio se kvar na sustavu prijenosa znanstvenih informacija s HST na Zemlju. Misija popravka je tada morala bito odgođena sve do sada.

Raketoplanom Atlantis iz lansirnog kompleksa na Floridi put svemira krenuti će sedmeročlana posada u sastavu; Scott Altman (zapovjednik) i Gregory C. Johnson (pilot) te specijalisti misije; John Grunsfeld, Mike Massimino, Andrew Feustel, Michael Good i Megan McArthur.

Tijekom 11 dana i čak pet svemirskih šetnji, astronauti imaju zadatak popraviti i zamijeniti cijeli set uređaja na svemirskom teleskopu Hubble.

Prije punih 19 godina raketoplan Discovery postavio je HST u Zemljinu orbitu na visinu od 500km. Teleskop je bio spreman još nekoliko godina ranije, no zbog tragedije raketoplana Challenger morao je čekati na svoj red za put u svemir sve do okončanja istrage i ponovnog uvođenja raketoplana u operativnu upotrebu.

U međuvremenu nitko nije primjetio kako HST ima optičku grešku zbog koje je ubrzo bila potrebna servisna misija da se spasi “što se spasiti da”.

Od tada HST je postao prepoznatljiv simbol istraživanja svemira.

Gotovo 100.000 orbita oko Zemlje i milijarde prijeđenih kilometara samo su djelić HSTova životna puta. Nekoliko tisuća znanstvenika direktno je radilo na opažanjima s njime. Svjetla Sunaca udaljena preko 13 milijardi svjetlosnih godina uhvaćena su u njegovom “velikom oku”. Gotovo da nema knjige ili internet stranice o svemiru a da na njima nema barem jedne Hubbleove slike.

Raketoplan Atlantis broji zadnje dane prije lansiranja

Raketoplan Atlantis broji zadnje dane prije lansiranja

Misija oznake STS-125 posljednji je let prema ovoj letjelici. Nakon popravka smatra se kako bi HST trebao biti operativan najmanje do 2014. godine, iako se svi potajno nadaju kako će stari teleskop uspjeti “izvući” još koju godinu više.