Svemirske tehnologije – pomoć za teške bolesnike

Wednesday, June 10th, 2009, Author posted in Astronautika |

Alzheimerova bolest smatra se za iznimno teško, neizlječivo zdravstveno stanje oboljelih za koje ne postoji lijeka. Brojna istraživanja dovela su do preparata koji se danas koriste u svrhu usporavanja razvoja te opake bolesti no mozak oboljelih svakim danom sve lošije funkcionira. Stanice mozga ubrzano odumiru te tijekom vremena čovjek pomalo postaje “biljka” koja ne razumije svijet oko sebe što na kraju dovodi do smrtnog ishoda.
Jedan od velikih problema oboljelih je i gubitak svijesti i orijentacije o prostoru i vremenu u kojem se nalaze. Privremeni “nestanak” i besciljno veliki su problem kako za oboljele tako i za njihove bližnje. Bolest je kao takva dijagnosticirana 1906. od strane psihijatra Aloysiusa Alzheimera, po kojem je i dobila ime. Žene su dvostruko više izloženije bolesti od muškaraca, a rizik oboljevanja rapidno raste u kronološkoj dobi od šestdeset i više godina.

GPS sustavi pomažu u lociranju oboljelih

GPS sustavi pomažu u lociranju oboljelih

Kako bi pomogli oboljelima i njihovim obiteljima znanstvenici s George Mason University te tvrtke GTX group započeli su s istraživanjima na području GPS tehnologije.
Maleni uređaj opremljen GPS sustavom za pozicioniranje bio bi ugrađen u obuću oboljele osobe, te svakih pola minute javljao njezinu poziciju na računalo ili mobitele članova obitelji.
Ukoliko bi ruta kretanja oboljelog postala “neuobičajna” računalo bi putem sms poruka ili emailova alarmiralo članove obitelji da se događa nešto neplanirano te na taj način omogućila njihovo daljnje postupanje – potragu za oboljelim ali ne kao do sada panično i na slijepo već s njegovim točnim koordinatama.
Planirana je preciznost točnog određivanja lokacije s točnošću od desetak metara, bilo gdje u svijetu.
Profesor Andrew Carle s George Mason University svjestan je kako njihov sustav neće pomoći u samom liječenju bolesti no upotrebom svemirskih tehnologija znatno će se olakašati veliki, gotovo svakodnevni problem obiteljima ali i oboljelima od Alzheimerove bolesti.
Uređaji za globalno pozicioniranje najprije su razvijeni za vojne potrebe, kasnije je otpočela ograničena upotreba u javnom sektoru a danas gotovo gotovo da i nema novog automobila koji njime nije opremljen. Cijena GPS uređaja je u međuvremenu postala i više nego pristupačna svakome pa se za manje od tisuću kuna njime mogu opremiti čak i biciklisti. Posljednjih mjeseci na tržištu se pojavljuju i mobiteli veoma primamljivih cijena koji u sebi imaju ugrađene GPS module.

CT glave, lijevo mozak zahvaćen Alzheimerovom bolešću, desno mozak zdrave osobe

CT glave, lijevo mozak zahvaćen Alzheimerovom bolešću, desno mozak zdrave osobe

Ipak, u tretmanu oboljelih od Alzheimerove bolesti mora se načiniti pomalo specifičan uređaj. Njegov smještaj u obuću nije slučajan! Jedna od posljednih stvari koju bi hodanjem mogli “zaboraviti negdje usput” je upravo obuća..
Svemirske tehologije i na ovaj način ulaze u našu svakodnevicu, pomažući ljudima u nevolji.

Marino Tumpić