Burno u Zemljinoj orbiti

Friday, July 31st, 2009, Author posted in Astronautika |
Sferni sateliti u orbiti

Sferni sateliti u orbiti

Vidulini

Ovih je dana iznimno burno razdoblje u svjetskoj astronautici. Američki raketoplan Endeavour odspojio se u utorak od Međunarodne svemirske postaje. Njegovom misijom završen je veliki dio posla oko kompletiranja ISSa. Sedmero astronauta vraća se kući u petak. No rastankom od ISSa njihova misija nije bila završena. Tijekom današnjeg dana astronauti su s Endeavoura u svemir otpustili dva mala satelita Castor i Polux iz projekta ANDE (The Atmospheric Neutral Density Experiment). Sateliti su sfernog oblika promjera oko 50cm. Prvi je aktivni satelit a drugi pasivni. Oboje su namijenjeni za istraživanje Zemljine “atmosfere” na vrlo velikim visinama (preko 300km), geomagnetska i druga istraživanja te eksperimente o sigurnosti u svemiru, gledano na veliki broj satelita u Zemljinoj orbiti.

S druge strane, jučer u 20:46 po našem vremenu, iz raketodroma Baikonur u Kazahstanu uspješno je lansirana Ruska raketa nosilica Dnepr s čak šest inozemnih satelita. DubaiSat-1 za potrebe UAE, Španjolski Nanosat 1B, Engleski Deimos-1 i UK-DMC 2 te američki AprizeSat 3 i AprizeSat 4. Zanimljivo je napomenuti kako je sama raketa zapravo prerađeni vojni interkontinentalni projektil, izvorno namijenjen za “transport” atomske bombe iz Rusije do američkog kontinenta. Danas, u vrijeme posthlandnoratovske suradnje, ti se projektili koriste u svrhu lansiranja satelita u Zemljinu orbitu.

Pripreme pred lansiranje Progres M67

Pripreme pred lansiranje Progres M67

Istog dana, ali nešto ranije na ISS je pristigao Ruski bespilotni transportni brod Progres M-67 i uspješno se spojio s Postajom. U kapsuli je dopremljeno preko 2.5 tona korisnog tereta za potrebe života i rada astronauta na ISS-u. Iako je samo lansiranje Progresa bilo još proteklog petka, letjelica je sačekala odspajanje raketoplana Endeavour od ISSa kako bi se nesmetano spojila na slobodni dok postaje..
U trenutcima kada je ovaj tekst predan u redakciju, posada raketoplana Endeavour vrši inspekciju toplotnog štita letjelice kako bi bili sigurni od iznimno velikih temperatura (više od 2000°C) koje se razvijaju na oplati letjelice prilikom povratka na Zemlju.

Marino Tumpić

Raketoplan Endeavour u svemiru

Raketoplan Endeavour u svemiru