Atlantis – neplanirano produžena odiseja u svemiru

Sunday, May 24th, 2009, Author posted in Astronautika |

Posada američkog raketoplana Atlantis nalazi se u “slatkom zarobljeništu” nekoliko stotina kilometara iznad Zemlje. Nakon uspješno izvedene servisne misije popravka Hubbleova svemirskog teleskopa sedmorica astronauta dobili su neočekivani poklon. Dan, dva ili tri produženog boravka u svemiru. Uzrok je tome iznimno loše vrijeme iznad Floride koje prelazi sigurnosna ograničenja za povratak letjelice.

Nepovoljna meteo situacija na plan-ruti slijetanja Atlantisa

Nepovoljna meteo situacija na plan-ruti slijetanja Atlantisa

Tijekom petka i subote astronauti i letjelica su u nekoliko navrata bili u punoj pripravnosti za početak sekvence slijetanja no kada se i zadnji “sletni prozor” zatvorio dobili su radio poruku: “Atlantis, vrijeme iznad svemirskog centra Kennedy ne surađuje, morat ćete ostati još najmanje jedan dan u svemiru.”
Vremenska prognoza za danas također nije obećavajuća i po svemu sudeći astronauti bi mogli dostići rekord od tri dopunska dana u svemiru. Astronauti imaju dovoljno životnih potrepština, energije i goriva do ponedjeljka. Nakon toga prešli bi na status “crveno” tj koristili bi rezerve koje nikada do sada nisu iskorištene u misijama raketoplana.

Svemirski centar na Floridi, nestrpljenje raste, astronauti moraju sigurno sletjeti

Svemirski centar na Floridi, nestrpljenje raste, astronauti moraju sigurno sletjeti

Još tijekom četvrtka popodne, isključeni su svi sustavi koji nisu neophodni za sigurno funkcioniranje letjelice radi štednje resursa. Riječ je o uobičajnom postupku koji je već primjenjivan u nekoliko ranijih misija.
U slučaju da se vrijeme ne popravi, NASA će se morati odlučiti za alternativnu lokaciju slijetanja – vojnu zrakoplovnu bazu Edwards u Kaliforniji koju raketoplani koriste u ovakvim situacijama. U vrijeme “kresanja” svemirskog proračuna, slijetanje u Edwards te zavisni trošak od preko dva milijuna USD za transport raketoplana s Kalifornije na Floridu izgleda da je prevelik te ga NASA želi izbjeći odgađanjem slijetanja do zadnjeg momenta. Osnovni metereološki parametri pri kojima je slijetanje dozvoljeno glase: naoblaka najviše do 50%, vidljivost najmanje osam kilometara, brzina vjetra najviše do 28km/h, sve iznad toga prelazi u zonu neprihvatljiva rizika po ljude i opremu.

Raketoplan Atlantis "zarobljen" u svemiru

Raketoplan Atlantis "zarobljen" u svemiru

U svakom slučaju, Edwards je spreman za prihvat letjelice i astronauta. Lansiran 11. svibnja raketoplan Atlantis i njegova posada odradili su najzahtjevniji servis u svemiru ikada. Obnovljeni Hubbleov svemirski teleskop moći će se zahvaljujući ovoj misiji koristiti još najmanje 5-6 godina.

Marino Tumpić