Atmosferske sonde

balonProjekt sondi za visinska atmosferska istraživanja i bliski svemir   (30km+1m) pretpostavlja osmišljavanje, izradu, lansiranje i eksploataciju sustava balon-instrumentalni modul (sonda) uz jednosmjerni i/ili dvosmjerni prijenos podataka tijekom leta s kontrolnim centru na Zemlji, u realnom vremenu.

Zadaća je balona punjenog helijem ili vodikom da podigne instrumentalni modul na visinu od 1km do 40km, ovisno o konkrenoj misiji. Na nosivom užetu kojim je instrumentalni modul pričvršćen za balon, smješten je padobranski sustav (opcionalno) za meko prizemljenje instrumentalnog modula tijekom povratka na Zemlju.
Instrumentalni modul nalazi se u zatvorenom kućištu gdje je smješten set znanstveno-istraživačkih i edukacijskih komponenti uključujući telekomunikacijske uređaje i antene, kamere, računalo, senzori..

Autonomni sustav balon-instrumentalni modul doprema razne instrumenate i uređaje, uključujući i kamere, u troposferu, stratosferu odnosno bliski svemirski prostor (visine od preko 30km), ovisno o  zadacima pojedinih misija. Po prvi puta Hrvatska  se na taj način uključuje u konkretna svemirska istraživanja u tkz. graničnom području između Zemlje i svemira.

Radni naziv projekta atmosferskih sondi je HISTRION.

Tijekom 2009. izvršeno je jedno eksperimentalno lansiranje (HISTRION-ESP-2). U 2010. godini izvršena su tri lansiranja (HISTRION 1A, HISTRION-2 i HISTRION-3). Za 2011. godinu u planu su najmanje tri lansiranja i to HISTRION-4, HISTRION-5 i HISTRION-6BIO.